INTERNATIONAL

1) Who was declared as the winner of Presidential Elections of semi-autonomous region Zanzibar on 21 March 2016?
Ans:- Mahamadou Issoufou

2) New Zealand on 24 March 2016 took which important decision regarding its flag?
Ans:- It decided to retain its national flag

3) Who is the newly elected President of the Central African Republic?
Ans:- Faustin Archange Touadera

4) Molenbeek, the place, which recently gained international attention as the base of numerous Islamic terrorists, is located in which country?
Ans:- Belgium

5) The world’s first mass dengue vaccination programme has been launched by which country?
Ans:- Philippines

INDIA & WORLD

1) India to set up Rabindranath Tagore Memorial in which country?
Ans:- Sri Lanka

2) Recently, which country among the SAARC nations, decided to opt out from the execution of famous SAARC satellite project?
Ans:- Pakistan

3) Where will be the first Indian Council for Cultural Relations (ICCR) chair established in the Arab world?
Ans:- Egypt

4) Recently, India signed the Kamov helicopter deal, with which country?
Ans:- Russia

5) India’s first International arbitration centre will be established in which city?
Ans:- Mumbai

6) Which two countries signed Mou to provide 150 boats & fishing equipment to Mullaithivu fishermen?
Ans:- India, Sri Lanka

NATIONAL

1) Central Administrative Tribunal was established under which amendment?
Ans:- Article 323 A

2) Finance Minister Arun Jaitley has launched the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana on 22 March 2016 from which city?
Ans:- Mumbai

3) Union Agriculture Minister has launched mobile application Pusa Krishi on 21 March 2016.Who is the Agriculture Minister?
Ans:- Radha Mohan Singh

4) Which Central Railway (CR) station of the Indian Railway came to news during for proposal to build India’s first elevated train terminus for long-distance trains here?
Ans:- Thakurli

5) Who has launched Vidyut PRAVAH Mobile App will empower common people to demand 24X7 power?
Ans:- Piyush Goyal

6) Which Union Ministry launched the Startup India portal and mobile app on 31 March 2016?
Ans:- Ministry of Commerce and Industry

7) What is the maximum speed of the India’s first semi high-speed train “Gatimaan Express”?
Ans:- 160 kmph

STATES

1) NTPC starts 250 MW unit in which state of India?
Ans:- Bihar

2) Where was the State Fisheries Department has set up first aqua park?
Ans:- Pookode Lake

3) Which village becomes the first open defecation free village in Srikakulam district in Andhra Pradesh?
Ans:- Vanjangipeta

4) Which state was placed under President’s rule on 27 March 2016 after the pertaining recommendation was made by the Union Cabinet?
Ans:- Uttarakhand

5) Which state government has recently launched a new scheme ‘Adapting Homes for the Differently-abled’?
Ans:- Haryana

6) The ITBP’s weapon and support weapon training centre will be set up in which district of Madhya Pradesh?
Ans:- Damoh

CONFERENCES

1) Which flower chosen for logo for 8th BRICS summit?
Ans:- Lotus

2) The 4th Nuclear Security Summit 2016 was held in which city?
Ans:- Washington

AWARDS & HONOURS

1) Which company has won the Best Retail Project of the Year – 2015′ at CNBC Awaaz Real Estate Awards held in Mumbai?
Ans:- DLF Mall of India

2) Who has presented 5th National Photography Awards on 21 March 2016?
Ans:- Arun Jaitley

3) Which company has bagged the FICCI Safety Systems Excellence Award?
Ans:- Cairn India

4) Which State won the Krishi Karman Award 2014-15 in the individual Crops category for producing Rice ?
Ans:- Chhattisgarh

5) Haldhar Nag, who was recently honoured with Padma Shri award, is a poet of which language?
Ans:- Kosli

SPORTS & GAMES

1) Who has won the Australian Grand Prix 2016?
Ans:- Nico Rosberg

2) Who has won the 2016 Swiss Open Grand Prix Gold badminton Men’s Singles tournament?
Ans:- HS Prannoy

3) Where was the 9th International Abilympics started on 23 March 2016?
Ans:- France

4) Who has won the 100 metres dash in Street Child games 2016?
Ans:- Hepsiba

5) Apurvi Singh Chandela, who qualified for the 2016 Olympics, is associated with which sport?
Ans:- Shooting

6) The 2017 FIFA U-17 World Cup will be hosted by which country?
Ans:- India

ECONOMY

1) Which company has received final approval from the USFDA to manufacture and market Naproxen Sodium Tablets USP, 220 mg?
Ans:- Aurobindo

2) Which company has initial public offering (IPO) subscribed 0.21 times on 21 March 2016?
Ans:- Infibeam

3) Interest rate on Public Provident Fund slashed to —— from —?
Ans:- 8.1%,8.7%

4) Who has emerged as the Richest Asian-origin entrepreneurs in Britain?
Ans:- Hinduja brothers

5) The World Health Organization has suspended the approval of tuberculosis drugs from which pharmaceuticals company in India?
Ans:- Svizera Lab

6) Which bank has become the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market?
Ans:- Indian Overseas Bank

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which bird has not been spotted since 2007, according to Indian forest officials in the Nashik region?
Ans:- Great Indian Bustards

2) What is the name of the smallest-ever bacterial genome, development of which was announced by genome trailblazer J. Craig Venter during March 2016?
Ans:- Syn 3.0

3) What is the name of the world’s largest airship-cum-plane ever that was officially unveiled on 21 March 2016 and is ready to make its maiden voyage?
Ans:- Airlander 10

4) What is the name of the tuberculosis (TB) curing miracle drug that was rolled-out in India as part of a special project on 21 March 2016 for treating the cases of drug resistant TB?
Ans:- Bedaquiline

5) The fast patrol vessel (FPV) of the Indian coast Guard, ICGS Arnvesh, was commissioned at which port of India?
Ans:- Visakhapatnam

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and globally?
Ans:- Ritu Beri

2) Who has been appointed as the 56th president of International Studies Association?
Ans:- TV Paul

3) Name the AAI member who has been given the additional charge of AAI (Airport Authority of India) chairman?
Ans:- Sudhir Raheja

4) Who is the incumbent Managing Director of the International Monetary Fund (IMF)?
Ans:- Christine Lagarde

5) Who has been appointed as the chairman of Confederation of Indian Industry (CII) Eastern Region for the year 2016-17?
Ans:- T V Narendran

B) RESIGNS

1) Sigmundur David Gunnlaugsson resigned as the Prime Minister of which country recently after his name appeared in Panama Papers?
Ans:- Iceland

2) Who has stepped down as CEO of TATA steel Europe?
Ans:- Karl Koehler

C) DEATHS

1) Name the Hollywood Comedian who passed away on 24 March 2016?
Ans:- Garry Shandling

2) Name of the Dutch soccer legendary who passed away recently?
Ans:- Johan Cruyff

3) Name the Kerala’s famous popular Kadhaprasan gam,Who passed away recently?
Ans:- D.V D Rajappan

4) What is the name of Former Chairman and CEO of Intel who passed away on 21 March 2016?
Ans:- Andrew Grove

5) What is the name of the Former Prime Minister of Denmark who passed away on 20 March 2016?
Ans:- Anker Joergensen

6) Garry Shandling, who died recently, was a legendary writer of which country?
Ans:- United States

7) Name the renowned journalist and writer who died on 30 March 2016?
Ans:- Babu Bharadwaj

D) VISITORS

1) US president Barack Obama made his historic visit to Cuba after 88 years. Name the capital of Cuba?
Ans:- Havana

2) As a part of Oil Minister Dharmendra Pradha visit to Iran, India has offered to invest, how much worth in Iran in order to enhance their energy ties?
Ans:- $20 billion

E) MISCELLANEOUS

1) Which Ace Shooter has set up ventures fund for startup?
Ans:- Abhinav Bindra

2) Twitter, the ‘micro-blogging’ social networking company that enables users to send and read short 140-character messages, completed how many years on 21 March 2016?
Ans:- 10 years

3) Which legendary south Indian singer came to limelight recently for entering the Guinness World Records for recording highest number of songs in several languages?
Ans:- P Susheela

PLACES IN NEWS

1) Which European capital city was hit by a huge terror attack comprising of three explosions on 22 March resulting in death of at-least 33 persons?
Ans:- Brussels (Belgium)

2) UNESCO has added how many new sites to its network of biosphere natural reserves?
Ans:- 20

3) Researchers have discovered a new species of pale-gold coloured frog in the cloud forests of the high Andes in Colombia . What is name of frog?
Ans:- Pristimantis dorado

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is stands for APEC?
Ans:- Asia-Pacific Economic Cooperation

2) What is the Full form of RDEL?
Ans:- Reliance Defence and Engineering Ltd

3) What is stands for NABARD?
Ans:- National Bank for Agriculture and Rural Development

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the novel “That Long Silence”? Shashi Deshpande
Ans:- Brussels (Belgium)

2) Who is the author of the book “Standing Guard-A year in Opposition”?
Ans:- P. Chidambaram

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee has been set up to suggest ways to tighten security along Indo-Pak border?
Ans:- Madhukar Gupta committee

DAYS & DATES

1) World Heritage Day was observed on ____?
Ans:- April 18

2) World Earth Day was observed on ____?
Ans:- April 22

3 Responses to “April 2016 Current Affairs Bit Bank”

  • shubham says:

    pleads provides a PDF download link also

  • Baljeet says:

    Dear Sir,

    We request to you , Please insert a option for language change.

    Thanks
    Baljeet

  • vm says:

    Thankyou …
    Update may bit bank too .

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email