INTERNATIONAL

1. What are the two countries disputed on Senkaku Islands?
Ans: Japan and China

2. Which law was annulled by Pakistan’s Supreme Court to protect PM?
Ans: COCA 2012

3. The reason to suspend Syria from membership is OIC is?
Ans: The regime to Kill its people

INDIA & WORLD

1. Which country is signed on MoU with the Election Commission of India on 01 August 2012 strengthening the electoral processes and political culture?

Ans : South Korean

2. Russia and India prepare for INDRA-2012 for?
Ans: anti-terror military excercises Siberian Republic of Buryatia

3. Who is suspect in a shooting incident at a Gurudwara in Oak Creek,US?
Ans : Wade Michael Page

4. Which country asked the India to to register its Oil Marketing Companies(OMCs) for supply of petroleum products such as petrol,diesel, furnace oil and petcoke?
Ans :Pakistan

5. Which country got the second place in Search Queries for Education on Google?
Ans  : India

6. Who got the first place in Forbes magazine list?

Ans  : Angela Merkel

7. On which country India impose a ban on importing milk and milk products?
Ans : China

8. Through which port the India, Iran & Afghanistan decide to expand their trade and economic ties?

Ans  : Chabahar

NATIONAL

1. Which seed to be stopped the parliamentary committee recently recommended?
Ans  : genetically modified

2. Why the government reduces the mobile base station radiation limit from 1st September 2012?

Ans : Due to health problems

3. Which state got the first place in FDI proposals?

Ans : Odisha

4. The Union Cabinet on 28th August 2012 approved a proposal for amending the Child Labour,Which age group people come under Child Labour?

Ans : upto 14 years

5. Who awarded the death sentence in 26 November 2008 attack by supreme court on 29th August 2012?

Ans  : Ajmal Kasab

6. In which State two Mi-17 medium-lift utility helicopters collided in mid-air while on a “live firing exercise” ?

Ans : Gujarat

STATES

1. Which state got the 2nd place in “Environmental well-being state”?
Ans : Andhra Pradesh

2. How much amount is approved for Delhi by the Planning commission for the year 2012-13?

Ans : Rs 15,862 crore

3. How many crores of rupees approved by Punjab state under milk production scheme?
Ans : Rs.93 crores

4. What is the scheme launched by the rajasthan for NRIs

Ans :Jaane Apna Rajasthan

5. How much financial aid given by the delhi government for poor?

Ans :5Lakhs

CONFERENCES

1. Where the eleventh Energy Efficient Summit was conducted?

Ans: Hyderabad

AWARDS & HONOURS

1. What is worth of Yuri Milner award?
 

Ans  : Rs 16.7 crore

2. Which award was received by the founder of Jaipur Foot,D.R.Mehta ?

Ans : Rajiv Gandhi Sadbhavana award

3. How many number of coaches received the Dronacharya Award for 2012?

Ans : 8

4. Who received the V.V.Giri Memorial award 2011?

Ans  : Utsa Patnaik

5. Who received the Pakistan’s Highest award “Nisan-i-Imtiaz”?

Ans  : Saadat Hasan Manto

6. Who is the Indian American entrepreneur has been selected among the 18 ‘Presidential Innovation Fellows’ who will work on five  ‘high-impact’ projects in the US capital?

Ans  : Karl Mehta

SPORTS & GAMES

1. In which event Vijay Kumar got silver medal in London Olympics 2012 ?

Ans  : 25m rapid fire pistol

2. In which event Saina Nehwal got Bronze medal in London Olympics 2012 ?

Ans  : Women’s Singles Badminton

3. Which Olympian beat the record of Soviet Union gymnastic Larisa Latynina?

Ans  : Michael Phelps

4. Who won continuous gold medals in 100m & 200m race since first Olympics to 2012 London Olympics ?

Ans  : Usain Bolt

5. Who defeated the Roger Federer in the men’s single tennis final in London Olympics 2012?

Ans  : Andy Murray from great Britain

6. In Which event Mary Kom got the bronze medal in London Olympics 2012?

Ans : Women’s boxing flyweight

7. In which event Yogeshwar Dutt got bronze medal in London Olympics 2012?

Ans  : men’s freestyle 60kg category

8. In which event Sushil Kumar got the Silver medal in London Olympics 2012?

Ans  : men’s 66kgs freestyle wrestling

9. Which country got the highest number of gold medals in London Olympics 2012?

Ans  : America

10. In Which game Mary Kom got the gold medal in London Olympics 2012?

Ans  : Women’s boxing flyweight

11. Who take the 3000 runs then became the fastest player in one-day international cricket?

Ans : South Africa’s Hashim Amla

12. Who received the Castrol Indian cricketer of the year-2011?

Ans  : Mahendra Singh Dhoni

13. Who got the doctorate on D.Litt from Calicut University?

Ans  : Montek, M.S.Swaminathan , Fathima Beevi

ECONOMY

1. How much amount is fixed by the Union Cabinet for 2G spectrum auction?

Ans  : Rs14,000crore

2. What the CIBIL introduced to help the banks to take a decision in respect of credit cards and home loans?

Ans  : Risk Index

3. How many number of millionaires in Beijing?

Ans : 1.79 lakhs

4. From Which countries the government of India investigates about the information of Black Money under (DTAA) Double Taxation  avoidance Agreement is ?

Ans: France & Germany

5. Which foundation funded money for ‘e-toilets’?

Ans: Melinda Gates Foundation

6. Who is the head of the PM’s economic advisory council?

Ans: C.Ranga Rajan

SCIENCE & TECHNOLOGY

1. Which used to coat the solar panel that makes it easier to keep them clean?

Ans  : nanoparticle

2. When a full moon appears in the night sky for the second time in a calendar month , it is called

Ans  : blue moon

3. How many Miles Spanned by Curiosity during the voyage to the Mars ?

Ans: 352 million milies

4. What is the Range of the Agni-II missile which was test fired on 9 August 2012 and held at wheeler Island, Odisha Coast?

Ans :2000 Km

5. The Therapeutic approach to PTA using a type of stem cell called?

Ans : Mesenchymal stem cell (MSCs)

6. What is the name of the ballistic missile test fired by china with a range of 14,000 km

Ans :Dong fneg-41

PERSONS IN NEWS

a) Appointments

1. Who appointed as the New Election Commissioner?

Ans  : Veeravalli Sundaram Sampath

2. Who is the wife of Uttar Pradesh Chief Minister take oath on 8th August 2012?

Ans  : Dimple Yadav

3. Who is the first lady appointed as Chairperson of the Central Board of Excise and Customs(CBEC)?

Ans  : Praveen Mahajan

4. Who is elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha?

Ans : P.J.Kurien

b)Resigns

1. Who is the Special Peace envoy to Syria who resigned recently ?

Ans : Kofi Annan

2. Who is the communication minister resigned his pist on 27 aug 2012 ?

Ans :Mohammed Tawfiq Allawi

c) Deaths

1. How many times Mr.Vilasao Deshmukh worked as CM of Maharashtra?

Ans: 2

2. Who is first human land on the moon?

Ans  : Neil Alden Armstrong

3. Who is an American author died on 1 August 2012?

Ans: Gore Vidal

4. Suresh Dalal is a literature from

Ans : Gujarati

d)Visitors

1. Cuba’s vice foreign minister Rogelio sierra Diaz visited India on 7 august 2012 to attend ____ meeting?

Ans : First India–CELAC Foreign Ministers troika Meeting

e)Miscellaneous

1. Which new comet was discovered by Prafull sharma by using data from NASA and European space craft -based observatory SOHO is ?

Ans :SOHO 2333

2. Who was suspended Indo-American Zakaria because he copied an article from The New Yorker Magazine?

Ans : CNN / Time Magazine

3. How many countries visited by former president Pratibha Patil during her tenure as a President?

Ans :18 countries

4. Who awarded multimedia award, skin & beauty award in Miss World Competition?

Ans :Vanya Mishra

PLACES IN NEWS

1. Which country struck by two earthquakes on 11th August 2012?

Ans : north-west Iran

ABBREVIATIONS

1. What is the Abbrivation of OIC?

Ans  : Organisation Islamic Cooperation

BOOKS IN NEWS

1. Who is the author of the book”Mission that killed Osama Bin Laden” ?

Ans :Pseudonym Mark Owen

COMMITTEES IN NEWS

1. A 3 member panel is formed by Pakistan president Zardari to reassure __ who wants to flee from Pakistan?

Ans :Pakistan Hindus

2. Who is the head of the six member committee to review on RRB’s?

Ans :S.K.Mitra

3. Which association set up a 3 member committee to resolve Hockey affairs?

Ans :The Indian Hockey Association

4. Which panel has set up a two member working group to study on universal health coverage(UHC)

Ans :The National advisory council

5. Which committee pulled up the department of atomic energy rules are not in true ?

Ans : The subordinate legislation committee

39 Responses to “August 2012 Current Affairs Bit Bank”

Leave a Reply