1. Which among the following has never been the Union Home Minister?
A) P. Chidambaram
B) Sharad Pawar
C) Sushil Kumar Shinde
D) Rajnath Singh

Ans:- Sharad Pawar [B]

2. Tim Cook, the Chief Operating Officer of Apple Inc. Which produces IPhones in US, was recently in news
A) for receiving and welcoming PM of India during his recent US Visit
B) Being the closest friend of Sundar Pichai
C) for highlighting the legacy of steve Jobs
D) for refusing to share the code of Apple IPhones with FBI

Ans:- for refusing to share the code of Apple Iphones with FBI [D]

3. On August, 2015, which bank has launched the first of its kind fully automated digital Jocker ‘Smart Vault’?
A) ICICI
B) HDFC
C) SBI.
D) PNB

Ans:- ICICI [A]

4. Indigenous Visibility Measuring System to check the runway visual range, developed by CSIR, called as ‘Dristi’ has been recently installed at
A) Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
B) Indira Gandhi International Airport, New Delhi
C) Sardar Patel International Airport, Ahmedabad
D) Chatrapati Shivaji International Airport, Mumbai.

Ans:- Indira Gandhi International Airport, New Delhi [B]

5. Matti Makhona, A Finnish Engineer, who died in June, 2015, was the founder of which revolutionary service of mobile phones?
A) Video sharing
B) Multimedia Messaging Service
C) Short Messaging Service
D) Radio on mobile

Ans:- Short Messaging Service [C]

6. The new catchphrase launched by e-Commerce company ‘Qukr’ is
A) Aasaan hai Badalna
B) Ab Badalna Aasaan Hai
C) Badalna hua Aasam
D) Badal Dalo Sab

Ans:- Aasaan hai Badalna [A]

7. Which date has been declared as the World Yoga Day’ by the United Nations?
A) February 21
B) August 21
C) January 21
D) June 21

Ans:- June 21 [D]

8. August 20 is observed as
A) Sadbhavana Diwas
B) Earth Day
C) No Tobacco Day
D) None of the above

Ans:- Sadbhavana Diwas [A]

9. Who is known as ‘the Most Qualified Person in India* according to Limca Book of Records?
A) Dr. Shrikant Jichkar
B) Dr. APJ Abdul Kalam
C) Dr. Sumitra Devi
D) Dr. Kushal Chaterjee

Ans:- Dr. Shrikant Jichkar [A]

10. As per ICC ranking list released on December 31, 2015, which Indian cricketer was declared No. 1 test bowler?
A) Harbhajan Singh
B) Ravindra Jadeja
C) Mohd, Shami
D) Ravichandran Ashwin

Ans:- Ravichandran Ashwin [D]

11. 2016 Olympics are being held at.
A) Paris
B) Rio de Janeiro
C) Brazilia
D) Seoul

Ans:- Rio de Janeiro [B]

12. Who among the following has created history by becoming the youngest girl in the world to climb Mount Everest at an early age of 13?
A) Malawath Purna
B) Malti Pradhan
C) Mayawathi Kulkarni
D) Manindini Mahendroo

Ans:- Malawath Purna [A]

3 Responses to “Intelligence Bureau (IB) Personal Assistant Exam 2016 Previous Questions”

  • Ravi Kumar Tiwari says:

    Sir this is the best website for the students and job seekers those who give the competitive exams. I request you to please provide the study material in hindi also so that we could study everything in one place and as hindi is easy to read and understand also.

  • Ganesh says:

    Good Information.

  • mp says:

    Great Site.

Leave a Reply for mp


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email