Indian Bank Probationary Officers Exam

1. The Commonwealth Games 2010 were held in Delhi from October 3 to 14, 2010.  Who amongst the following picked up the Game’s first Gold Medal ?
1) Augustina Nwaokolo
2) Ravinder Singh
3) Azhar Hussain
4) Carol Huynh
5) None of these
Ans – 1

2. In which of the following cities was the recent meet of G – 20 Countries organised ? ( R )
1) Tokya
2) Seoul
3) London
4) Beij9ng
5) Singapore
Ans – 2

3. As per recent news paper reports, which one of the following countries has ( among the given ) has the highest literacy rate ?
1) India
2) Sri Lanka
3) China
4) Vietnam
5) Bangladesh
Ans – 4

4. Which one of the following has decided to give guarantee for infra loans ?
1) IDBI
2) SBI
3) IIFCL
4) SIDBI
5) None of these
Ans – 3

5. In which one of the following States is the uranium project proposed to be set up ?
1) Manipur
2) Meghalaya
3) Orissa
4) Assam
5) Nagaland
Ans – 3

6. Amongst 169 countries on Human Development Index  which one of the following is India’s rank ?
1) 89
2)  91
3) 119
4) 129
5) 138
Ans – 3

7. Which one of the following has got RBI nod to issue prepaid cards to its clients ?
1) LIC
2) GIC
3) SIDBI’
4) NABARD
5) None of these
Ans – 1

8. As per recent news paper reports, India’s public debt rises 2.8 per cent to Rs. 28 lakh crores.  Which one of the following is the reason that has forced commercial banks to buy Government Securities ?
1) Lack of credit growth
2) Increase in credit growth
3) Raising of  repo rate
4) Raising of reverse repo rate
5) None of these
Ans – 1

9. Which one of the following has proposed $ 11 billion infrastructure debt fund ?
1) NABARD
2) SBI
3) RBI
4) Ministry of Finance, Government of India
5) Planning Commission
Ans – 4

10. The expansion of TRAI is —–
1) Telecom Regulations and Inspection
2) Transport Regulatory Authority of India
3) Train Regulatory Authority of India
4) Telecom Regulatory Authority of India
5) Transfer Regulations Act of India
Ans – 4

11. Who is the Chief Minister of Maharashtra at present ?
1) Ashok Chavan
2) R. R. Patil
3) Vilasrao Deshmukh
4) Sushil Kumar Shinde
5) None of these
Ans – 5

12. The expansion of ‘ CDMA ‘ is
1) Calculated Division of Many Applications
2) Computer Divided Multiple Access
3) Code Diversified Memory Applications
4) Code Division Multiple Access
5) None of these
Ans -

13. Who amongst the following is the recepient of ‘ Dadasaheb Phalke Award 2010′ ?
1) Javed Akhtar
2) Amitab Bachchan
3) Gulzar
4) Hema Malini
5) None of these
Ans – 5

14. Bank of Rajastan is now merged with which one of the following banks ?
1) AXIS Bank
2) IDBI Bank
3) ICICI Bank
4) HDFC Bank
5) None of these
Ans – 3

15. As per GDP figures on calender year basis, according to World Bank, which one of the following economies will have highest GDP growth in the year 2011 ?   

1) US
2) China
3) Japan
4) India
5) Brazil
Ans – 2

16. Which one of the following is the full form of the abbreviation ‘ IFRS ‘ as used in corporate / finance sector ? ( R )
1) Indian Financial Reconciliation Standards
2) Interpretation and Formal Reporting System
3) International Financial Reporting Standards
4) International Financial Reporting System
5) None of these
Ans – 3

17. As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers ( IPOs ) ?
1) 60 days
2) 12 days
3) 30 days
4) 45 days
5) None of these
Ans- 4

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email