INTERNATIONAL

1) Name the two countries that offered asylum to US intelligence leaker Edward Snowden, on 6 July 2013, who is waiting at a Moscow airport for some nation to offer him sanctuary?
Ans:- Venezuela and Nicaragua

2) The European Union (EU) launched the first formal trade dispute with Russia at the ———– ?
Ans:- World Trade Organisation (WTO)

3) Which party scored victory in the General Elections held in Bhutan for Nation Assembly, country’s parliament?
Ans:- People’s Democratic Party – PDP

4) Which country has legalized gay marriage on 17 July 2013 ?
Ans:- Britain

5) Which country moved to put more than 25,000 state workers on notice for dismissal by the end of the year ?
Ans:- Greece

6) Which country and China signed eight agreements on 5 July 2013 ?
Ans:- Pakistan

7) Which country President signed new election law on 17 July 2013 ?
Ans:- Afghanistan

8) Which country has signed an agreement to export gas to Iraq on 21 July 2013 ?
Ans:- Iran

INDIA & WORLD

1) On 11 July 2013 India-Vietnam 15th  Joint Commission Meeting was held in ——– ?
Ans:- New Delhi

2)  India recently overtook the United States to become the top buyer of crude oil from a prominent African crude producing country. Which country is this?
Ans:- Nigeria

3) Which country on 15 July 2013 agreed to take payments for oil it sells to India entirely in rupees ?
Ans:- Iran

4) What is India’s global rank in term of number of internet users?
Ans:-  Third

5) Which country and India signed an solar power plant agreement on 22 July 2013 ?
Ans:- Nigeria

NATIONAL

1) Union government on 11 July 2013 approved a proposal to replace DGCA with a new aviation regulator with full operational and financial autonomy. What would be the name of new regulator?
Ans:- Civil Aviation Authority (CAA)

2) Union government on 17 July 2013 approved a proposal to amend ——— Act for providing more powers to the market regulator SEBI to crack down on Ponzi schemes?
Ans:- SEBI Act

3) On 18 July 2013 the Supreme Court  rejected the one-nation-one-test proposal for medical admissions.What was the name of this all-India medical entrance test?
Ans:-  National Eligibility Entrance Test – NEET

4) By which name will the Bengaluru International Airport be known after it was approved by the Union Cabinet on 17 July 2013?
Ans:- Kempegowda International Airport

5) Supreme Court of India on 17 July 2013 refused to reduce the age of juvenile from 18 to ——–  years and dismissed a plea that minors involved in heinous crimes should not be protected under the law.
Ans:- 16

6) Name the National Tobacco Control Campaign launched recently by Ministry of Health & Family Welfare, Government of India?
Ans:- Tears You Apart

STATES

1) Which state launched a state-wide ‘ Hausla ‘ family health campaign on 15 July 2013 ?
Ans:- Uttar Pradesh

2) Which state government gave its nod for tapping unfermented sap or neera from the coconut all over the state ?
Ans:- Kerala

3) Supreme Court of India on 16 July 2013 upheld a Bombay High Court verdict which quashed the state government’s order to ban dance bars in Maharashtra. In which year dance bars were banned in Maharashtra?
Ans :-  2004

4) Which state government on 17 July 2013 has decided to issue concession passes to incoming vehicles for the districts of Maharashtra and Karnataka ?
Ans:- Goa

5) Which state on 19 July 2013 announced a ban extension on nicotine-laced gutkha and paan masala ?
Ans:- Maharashtra

6) Ministry of Environment and Forests on 19 July 2013 gave green clearance for an international airport in which district of Kerala?
Ans:- Kannur

CONFERENCES

1) The G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting was held on 19-20 July 2013 in ——– ?
Ans:- Moscow,Russia

AWARDS & HONOURS

1) Who got the Best Actor award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans:- Ranbir Kapoor

2) Who is the India’s first high commissioner in Britain, was honoured with a ‘Blue Plaque’ on 17 July 2013?
Ans:- VK Krishna Menon

3) On 17 July 2013 the British firm Real VNC was presented MacRobert Award by the Princess Royal for ——— ?
Ans:- Engineering Innovation

4) Which two journalists were awarded Ramnath Goenka “Journalist of the Year” award for print and broadcast categories respectively on 23 July 2013?
Ans:- Josy Joseph and Ravish Kumar

5) Habiba Sarabi, Afghanistan’s first and only female governor, was one among three recipients of the prestigious Ramon Magsaysay Award for 2013. She is the governor of which province of Afghanistan?
Ans:- Bamyan

6) Who was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 2012-13 ?
Ans:- Paradip Port

SPORTS & GAMES

1) Recently who became the youngest boxer from the country to clinch a gold medal at the Asian Boxing Championships held at Amman in Jordan ?
Ans:- Shiva Thapa

2) Which golfer on 14 July 2013 won the Scottish Open title?
Ans:- American golfer Phil Mickelson

3) Which country on 11 July 2013 won the West Indies Tri-Nation Series 2013 final after defeated Sri Lanka ?
Ans:- India

4) Which country boxers won nine medals in international boxing tournament held in Kikinda, Serbia ?
Ans:- India

5) Who won Swedish Open title in the final of the Swedish Open at Bastad in Sweden on 21 July 2013 ?
Ans:- Serena Williams

6) Who won the Hungarian F1 Grand Prix on 28 July 2013?

Ans:-  Lewis Hamilton

ECONOMY

1) The Telecom Commission of India on 2 July 2013 approved the enhancement of the Foreign Direct Investment (FDI) limit in the telecom sector from 74 percent to
……………..percent.
Ans:- 100 %

2) State Bank of India, in month of July 2013 launched a card which will enable the holder to receive the remittance directly on the card. What is the name of the card?
Ans:- State Bank Xpress Money Card

3) Reserve Bank of India (RBI) on 15 July 2013 imposed fines of around 49.5 crore on 22 private and public sector banks. Why RBI has taken such an action?
Ans:-For violatingKYC/anti-money laundering norms

4) IT Company Satyam on 15 July 2013 formally merged with which company?
Ans:- Tech Mahindra

5) Name the Asian country which on 19 July 2013 lifted control on banks allowing them to set their own lending rates, a move to arrest slowdown and spur growth as well as to liberalise the economy?
Ans:- China

6) As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock exchange in India has regained its position as the world’s largest bourse in terms of volume in equity trade in June 2013?
Ans:- National Stock Exchange (NSE)

7) All public sector banks have been asked to set up ATMs in all branches to enable customers in rural pockets to do banking round-the-clock. What is the deadline for setting-up branch-ATMs for these banks?
Ans:-  March 2014

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which university scientists recently created a 3D-printed ‘bionic’ ear?
Ans:-Princeton University

2) Who is the Indian-origin student in Australia recently developed a smartphone application which helps in detecting the breast cancer early ?
Ans:- Sanjay Sreekumar

3) Which country on 17 July 2013  launched Joint US-German space project ?
Ans:- New Zealand

4) Which country palaeontologists recently discovered the fossil of a previously unknown dinosaur, a bizarre horned beast that roamed on an island continent 76 million years ago ?
Ans:- U.S

5) What is the name of the new virus found by the French Scientists in the river water of Australia and Chile?
Ans:-”Pandoraviruses”

7) What is the name of India’s newest weather satellite, which was successfully placed in an elliptical orbit on 26 July 2013 after being launched from Kourou, French Guiana?
Ans:-  INSAT-3D

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who was appointed as the new Lt. Governor of Puducherry on 1 July 2013?
Ans:-  Virendra Kataria

2) Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of IDBI Bank by the Union Govt.?
Ans:- M.S. Raghavan

3) Who was appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of public sector Syndicate Bank?
Ans:- Sudhir Kumar Jain

4) Who took over as Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC) on 1 July 2013?
Ans:-Lieutenant General Anil Chait

5) Who is the Pakistan Chief selector resigned his on 4 July 2013?
Ans:-  Iqbal Qasim

6) Who was appointed as the Coach of the Senior Men’s Hockey team of India, on 10 July 2013?
Ans:- Maharaj Krishan Kaushik

7) Who was announced as the new director of Kalakshetra on 10 July 2013?
Ans:- Priyadarsini Govind

B)RESIGNS

1) Who is the Syria’s rebel interim prime minister has announced his resignation , nearly four months after his appointment and having failed to form a government on 8 July 2013 ? Ans:- Ghassan Hitto

C) DEATHS

1) Douglas Engelbart, who passed away on 2 July 2013, was associated with invention of which part of the PC?
Ans:- Mouse

2) Name the acknowledged food scientist and the former Director of the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) who died on 9 July 2013 ?
Ans:- H.A.B. Parpia

3) One of India’s senior-most ophthalmologists, who performed the first corneal transplant operation in Northern India, passed away on 12 July 2013. Who was he?
Ans:-  Dr. Dhanwant Singh Grewal

4) Italian businessman Ottavio Quattrocchi, who passed away in Milan on 13 July 2013, was main accused in which scam?
Ans:- Bofors scam

D) VISITORS

1) In which country India’s External Affairs Minister, Salman Khurshid, visited on 9th July 2013 ?
Ans:- Nepal

2) Who is the US Vice President visited India from 22 – 25 July 2013 ?
Ans:- Joe Biden

E) MISCELLANEOUS

 1) Name the Egypt’s first democratically elected President who was on 3 July 2013 ousted from his office in a military coup?
Ans:-  Mohamed Morsi

2) Wikileaks founder Julian Assange launched his political party on 25 July 2013 in Australia to contest the general elections later this year. What is the name of this party?
Ans:-  Wikileaks Party

3) What name was announced for the newborn son of the Duke and Duchess of Cambridge Prince William and Kate Middleton)?
Ans:-  George Alexander Louis

 PLACES IN NEWS

 1) In which country on 22 July 2013 a strong earthquake with measuring 6.6 on Richter scale , killed at least more than 50 people and injured 296 ?

Ans:- China

 ABBREVIATIONS IN NEWS

 1) What is the full form of ’DGCA’ ?

Ans:-  Directorate General of Civil Aviation

 BOOKS IN NEWS

 1) In which country on 22 July 2013 a strong earthquake with measuring 6.6 on Richter scale , killed at least more than 50 people and injured 296 ?

Ans:- China

 COMMITTEES IN NEWS

 1) Who is the head of the committee constiuted by the government of India to take a suggessions regarding limit of FDI’s in different sectors?

Ans:- Arvind Mayaram

DAYS & DATES

1) ‘ World Population Day ‘ is observed on —- ?

Ans:- July 11

 

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email