INTERNATIONAL

1) As per OPCW, how much of the global chemical weapons stockpile has been achieved so far –?
Ans:- 90%

2) A court of which country recently ordered three tobacco companies to pay fines worth around $12 billion for damages, which is the largest award in country’s history?
Ans:- Canada

3) Which prominent European country’s Parliament on 9 June 2015 voted overwhelmingly in favour of a bill that seeks to hold a referendum to gauge the mood of its citizens on the issue of remaining part of the European Union (EU)?
Ans:- Britain

4) Which bird was nominated as United Kingdom’s first-ever national bird in a poll conducted in the country that concluded during June 2015?
Ans:- Robin

5) China has launched a freight train service between its northeastern city of Harbin which another country?
Ans:- Europe

INDIA & WORLD

1) India has decided to buy only 36 Rafale fighter jets scrapping the earlier plan to acquire 126 aircraft on grounds of huge cost. From which country India is buying Rafale fighter jets?
Ans:- France

2) Which country nationals on 2 June 2015 to India decided to grant e-Tourist visa facility?
Ans:- Sweden

3) As per the Rule of Law Index 2015 by US-based World Justice Project (WJP) released on 2 June 2015 what is the India’s position among BRICS countries?
Ans:- Third

4) What is the theme of the joint declaration highlighting bilateral cooperation issued by India and Bangladesh?
Ans:- Notun Projonmo- Nayi Disha

5) The second common border market “Border Haat” was opened on 11th June 2015. Between which countries Border Haat Market is opened?
Ans:- India and Bangladesh

NATIONAL

1) A New Bank Note Paper Line Unit was recently set up in which Indian city?
Ans:- Hoshangabad, Madhya Pradesh

2) Khoya Paya web portal, a forum for reporting & tracking missing people, is an initiative of — ?
Ans:- Ministry of Women and Child Development

3) Union Govt. on 5 June 2015 announced plans to establish country’s 13th major port in Maharashtra with an investment of Rs. 6,000 crore. This port would be established at which place near Mumbai?
Ans:- Dahanu

4) As per the Central food safety regulator FSSAI, how many variants of Maggi Noodles were found ‘Unsafe and Hazardous’ for human consumption?
Ans:- Nine

5) Government of India has launched Modified Special Incentive Proposal Scheme (M-SIPS) for which sector?
Ans:- Electronic sector

STATES

1) To which state of India, World Bank has approved $250 Million loan for Flood Recovery Project & reconstruction of flood-affected public infrastructure?
Ans:-  Jammu & Kashmir

2) Which city has recently become the sixth city in the country with a metro?
Ans:- Jaipur

3) India’s first Tier-I Oil Spill Response Centre is inaugurated in which state?
Ans:- Maharashtra

4) Which Union Territory has received permission for the first ever Medical College on 8 June 2015?
Ans:- Andaman & Nicobar

5) In which state, India’s first eco-friendly police station was commissioned recently?
Ans:- New Delhi

CONFERENCES

1) 41stG7 summit was held in –?
Ans:- Germany

2) The 104th Session of the International Labour Conference (ILC) was held from 1-13 June 2015 in —–?
Ans:- Geneva, Switzerland

AWARDS & HONOURS

1) Which factory has been awarded continuously for the third time for controlling population and environment protection in kerala ?
Ans:- Kumbazha

2) Name the Indian-origin US Surgeon General has been presented with the Pride of the Community Award by a prominent Hindu advocacy group?
Ans:- Vivek Murthy

3) Who has been conferred with the prestigious 14th Sant Namdev National Award at a function in Pune, Maharashtra on 10 June 2015?
Ans:- Parkash Singh Badal

4) Which movie has won the top honors at 16th International India Film Academy(IIFA)awards?
Ans:- Queen

5) Who has won the Baileys Women’s Prize for Fiction 2015?
Ans:- Ali Smith

SPORTS & GAMES

1) Who was recently named sixth most marketable athlete in the world as per report released by British Sports business magazine ‘SportsPro’?
Ans:- Virat Kohli

2) Indian archer Deepika Kumari finished at which place in the recently concluded Antalya Archery World Cup 2015?
Ans:- Third

3) Who became the first Indian umpire after S. Venkataraghavan to be inducted in the International Cricket Council’s (ICC) Elite Panel of Umpires?

Ans:-  Sundaram Ravi

4) Who has been conferred with the South Africa (SA) Cricketer of the Year Award for 2015?
Ans:- A B DeVillers

5) Which state gives the Bishnuram Medhi award for the State cricketer-of-the-year?
Ans:- Tamil Nadu

ECONOMY

1) Name the private-sector bank to announce that it will discontinue issuing slips after cash withdrawals at ATMs and will alert the customer through SMSs?
Ans:- HDFC Bank

2) The Reserve Bank of India on 2 June 2015 cut its key short-term lending rate or repo rate by 0.25 per cent to 7.25 percent. It is the _____ repo rate cut in this year?

Ans:- Third

3) Which country has granted permission to the Life Insurance of India (LIC) to run its business?
Ans:- Bangladesh

4) The Reserve Bank India (RBI) on 11 June 2015 gave permission to which investor segment to invest in regulated chit funds in India?
Ans:- Non-Resident Indians (NRIs)

5) Which Indian mining conglomerate on 13 June 2015 announced buying the stake of minority shareholders in Cairn India, the country’s top private oil producer?
Ans:- Vedanta Ltd

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) The Pinaka Mark II multi barrel rocket recently test fired by the Indian Army can strike targets upto a range of —?
Ans:- 65 Km

2) Which university has revealed the world’s first artificial leg capable of simulating the feelings of a real leg, even feeling pain?
Ans:- Austrian University

3) Name the organization that has launched a giant balloon carrying a kind of flying saucer that will test technologies for landing on Mars?
Ans:- NASA

4) Which organizations scientists developed a tool to predict destructive solar storms?
Ans:- NASA

5) Name the scientist who along with his team developed World’s first water-based computer?
Ans:- Manu Prakash

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as new Non-Executive Chairman of Infosys?
Ans:- R. Seshasayee

2) Who was on 3 June 2015 appointed as Special Envoy on Counter Terrorism and Extremism in the Prime Minister Office?
Ans:- Syed Asif Ibrahim

B) RESIGNS

1) Who has resigned as FIFA president on 2 June 2015?
Ans:- Sepp Blatter

C) DEATHS

1) Former bureaucrat M.N. Buch, who passed away on 6 June 2015, was known for role in developing which Indian city with his modern urban planning concepts?
Ans:- Bhopal

2) Veteran actor, Sir Christopher Lee, who passed away on 7 June 2015 at the age of 93, was associated with which legendary character in films?
Ans:- Dracula

D) VISITORS

1) A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between India and Netherlands during the Visit of the Prime Minister of the Netherlands Shri Mark Rutte to New Delhi. The MoU was signed for the development of –?
Ans:- Vaccines

E) MISCELLANEOUS

1) Which country has set a new world record by planting 49,672 trees in one hour?
Ans:- Bhutan

PLACES IN NEWS

1) In the first cross border operation in which country Indian Army on 9 June 2015 struck terrorist camps and killed nearly 20 North-Eastern insurgents?
Ans:- Myanmar

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of IFFI ?
Ans:- International Film Festival of India

BOOKS IN NEWS

1) Noted Indian author Amitav Ghosh’s third and final book under the “Ibis trilogy” was published recently. What is the name of this book?
Ans:- Flood of Fire

COMMITTEES IN NEWS

1) Who is the chairman of the Panel on Net neutrality that submitted its report recently?
Ans:- K.Bhargava

DAYS & DATES

1) World Environment Day was observed globally on —?
Ans:- 5 June

5 Responses to “June 2015 Current Affairs Bit Bank”

  • s k sinhh says:

    thank u freejobalert publishers. It’s very helpful.

  • sk swain says:

    Nice current affairs;its very useful

  • Yazul ali says:

    thanks, its very helpful….

  • klmani azad says:

    best toppic update by u .thanks

  • SAKET RANJAN PATHAK says:

    This is very good….for all students…Please keep it on…

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email