INTERNATIONAL

1) Which country announced on 11 March 2014 a plan to lease Himalayan peaks to private companies to ease traffic on Mount Everest and to boost tourism ?
Ans:- Nepal

2) The Supreme Court of ——- on 9 March 2014 sacked the Election Commissioner Fuwad Thowfeek and his deputy Ahmad Fayaz ?
Ans:- Maldives

3) Who won the El Salvador’s presidential election on 17 March 2014 ?
Ans:- Salvador Sanchez Ceren

4) Which country Forces on 17 March 2014 handed over its two important military bases in southern Helmand province to Afghan security forces and closed down another base ?
Ans:- Britain

5) Which country and New Zealand announced a landmark deal on 18 March 2014 that allows the direct trading of the two countries’ currencies ?
Ans:- China

INDIA & WORLD

1) India, Sri Lanka and Maldives on 6 March 2014 held national security advisor-level meet on maritime security cooperation in ——- ?
Ans:- New Delhi

2) According to the latest data from the National Bomb Data Centre (NBDC) released on 5 March 2014, which country  has turned out to be the third most dangerous country in the world in terms of bomb blasts cases (per year) only ?
Ans:- India

3) What was India’s rank in the recently released report of the global anti-money laundering body Financial Action Task Force (FATF) pertaining to progress in combating money laundering in the world ? Ans:- 34

4) Which country was recenlty ranked fourth in a Microsoft report in the list of the countries sending out spam e-mails ?
Ans:- India

5) Which country and India have signed on 18 March 2014 an agreement to work together in software, information technology and infrastructure ?
Ans:- China

NATIONAL

1) The Union government has on 4 March 2014 launched the “Maulana Azad Sehat Scheme” a health scheme for ____?
Ans:- Minority Student’s

2) Recently, Union government has launched a nation-wide campaign awareness campaign to curb the spread of dengue disease.The campaign has been named as—– ?
Ans:- U and ME against Dengue

3) Election Commission on 5 March 2014 announced the dates for Lok Sabha polls. Over 814 million voters — constituting the biggest electorate in the world — will exercise their franchise to elect 543 members to the 16 th Lok Sabha in how many phases?
Ans:- 9

4) The Government of India (GoI) recently announced to build how many low cost airports in the next 20 years ?
Ans:- 200

5) In the month of March 2014 government has approved to set up country’s second nuclear f uel complex to reprocess atomic fuel in —— ?
Ans:- Rajasthan

STATES

1) The government has recently approved the National Mission for Sustaining the Himalayan Ecosystem (NMSHE) to sustain the Himalayan ecosystem, continuously assess it s health status.The NMSHE covers how many states of India?
Ans:- Twelve

2) Name the new health scheme launched on 6 March 2014 by North Delhi Municipal Corporation (NDMC) for women?
Ans:- Stri Swasthya Suraksha Yojna

3) Which state government on 3 March 2014 launched a novel scheme ” Dial a doctor” which will enable the public to seek health-related advice over phone round-the-clock from doctors by dialling a toll-free number ?
Ans:- Kerala

4) Which state approved the Backward Class (BC) status for the Jat and Jat Sikhs of the State on 5 March 2014 ?
Ans:- Punjab

5) For how many years, Hyderabad is envisaged as the common capital for Andhra Pradesh and Telangana as per Andhra Pradesh Reorganisation Act 2014?
Ans:- 10 years

CONFERENCES

1) The 3rd Summit meet of Bengal Initiative for Multi-sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) was held from 1 – 4 March 2014 at — ?
Ans:- Nay Pyi Taw, Myanmar

AWARDS & HONOURS

1) Alfonso Cuaron won the Best director award in Oscars 2014 for which movie?
Ans:- Gravity

2) Who won the  2014 Templeton Prize ?
Ans:- Tomas Halik

3) Who has been selected for the 17th Gollapudi Srinivas National Award 2013 for his debut film as a director, The Good Road in Gujarati ?
Ans:- Gyan Correa

4) What is the name of the Indian journalist who won the prestigious Google Digital Activism Award for 2014 beating likes of Edward Snowden?
Ans:-  Shubhranshu Choudhary

5) Which water-based initiative from India won the 2014 UN-Water “Water for Life” Best Practices Award as announced on 21 March 2014?
Ans:- International Water Management Institute (IWMI)-Tata Water Policy Programme

SPORTS & GAMES

1) Who won the Dubai Duty Free Tennis Championship doubles title on 1 March 2014 ?
Ans:- Indo-Pak duo Rohan Bopanna and Aihsan ul Haq Qureshi

2) Which club won the Capital One football Cup in the final held at Wembley on 2 March 2014 ?
Ans:- Manchester City

3) Name the Indian shuttler won the German Open Grand Prix Men’s singles title on 2 March 2014 ?
Ans:- Arvind Bhat

4) Which country won the Asia Cup 2014 title after defeated Pakistan by five wickets in the final at the Shere Bangla National Stadium Mirpur, Bangladesh on 8 March 2014 ?
Ans:- Sri Lanka

5) Which country won the ICC Under-19 Cricket World Cup 2014 ?
Ans:- South Africa

ECONOMY

1) Who is the World’s top richest Billionaire with worth of 76 billion dollars according to Forbes magazine’s 28th Annual World billionaires list released on 3 March 2014?
Ans:-  Bill Gates

2) Reserve Bank of India (RBI) on 13 March 2014 hiked the trade related remittance limit from Rs. 2 lakh to Rs. 5 lakh per transaction.What was the reason for this increase?
Ans:- Increase in the number of transactions handled by exchange houses

3) Bharti Airtel and which international telecom giant signed a pact on 4 March 2014 to set up a multi-service regional network infrastructure node in India?
Ans:- Etisalat

4) Government of India on 4 March 2014 hiked the interest rates on fixed deposit scheme that is offered by post offices by up to —- percent?
Ans:- 0.2 %

5) Which state scored the highest in monthly per capita consumer expenditure (MPCE) for urban areas in the recently released ranking by the by the National Sample Survey Organisation (NSSO)?
Ans:- Haryana

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) In the month of March 2014 World Longest aircraft Airlander or HAV304 was unveiled at ———- ?
Ans:- Cardington in Bedfordshire, Britain

2) Name the Indian-American scientist on 6 March 2014 developed the first 3D model of a human fingerprint called Phantom ?
Ans:- Anil Jain

3) Scientists in the ——- community discovered a way to rebuild ears and noses using stem cells from body fat on 4 March 2014 ?
Ans:- British

4) Which seemingly impoverished country recently made a surprising entry into the high-tech world with its own manufactured Android tablet named Surtab?
Ans:- Haiti

5) Name the student of Massachusetts Institute of Technology (MIT) on 17 March 2014 developed a robot that can swim like fish ?
Ans:- Andrew Marchese

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who assumed charge as the new Secretary General of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) on 3 March 2014?
Ans:- Arjun Bahadur Thapa

2) Who was appointed as the Chairman of Financial Planning Standards Board India (FPSB) on 11 March 2014 ?
Ans:- Justice (Retd.) BN Srikrishna

B)RESIGNS

1) Nandan Nilekani on 13 March 2014 resigned as Chairman of Unique Identification Authority of India (UIDAI).When he took charge as the first Chairman of UIDAI?
Ans:-  In 2007

C) DEATHS

1) Name the the author of the Fatal Vision died on 10 March 2014 at UMass Memorial Medical Center in Worcester, Massachusetts, US ?
Ans:- Joe McGinniss

D) VISITORS

1) Name the United Nations General Assembly (UNGA) President  visited India from 19 – 22 March 2014 ?
Ans:- John Ashe

E) MISCELLANEOUS

1) Misao Okawa, the oldest woman in the world, turned 116 on 6 March 2014. She is from which country?
Ans:- Japan

PLACES IN NEWS

1) What is the name of the proposed 70-storey temple, billed to be the tallest shrine in the world, which was inaugurated on 16 March 2014 at Vrindavan in UP?
Ans:-  Vrindavan Chandrodaya Mandir

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of ‘ IBRD ‘ ?
Ans:- International Bank for Reconstruction and Development

BOOKS IN NEWS

1) What is the name of  another book written by Wendy Doniger, whose publisher on 10 March 2014 announced it will not reprint this book until an acceptable resolution pertaining to the alleged controversies in this book are found?
Ans:-  “ On Hinduism ”

 COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee has recently recommended an anti-discrimination law for Muslims on lines of SC/ST law?
Ans:- Amitabh Kundu Committee

DAYS & DATES

1) World Water Day was observed on ——- ?
Ans:-  22 March

3 Responses to “March 2014 Current Affairs Bit Bank”

  • owenhone says:

    I am impressed with this site. Really I am very big fan of this site.

  • vidya says:

    Thank you so much. It really matters a lot.

  • vijay says:

    its very useful for us…

Leave a Reply for owenhone


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email