INTERNATIONAL

1) Who is appointed as the new National Security Advisor of Pakistan?
Ans:- Nasser Khan Janjua

2) Which party won the 2015 Parliamentary elections of Poland?
Ans:- Law and Justice Party

3) Who is the first woman president of Nepal?
Ans:- Bidhya Bhandari

4) For supporting Multilateral Science Projects BRICS countries signed a joint Declaration called as ____?
Ans:- Moscow Declaration

5) Justice and Development Party (AKP) won the 2015 parliament elections of which country?
Ans:- Turkey

6) Which country on 4 November, 2015 declared emergency for 30 days on grounds of threat to national security?
Ans:- Maldives

7) Samia Hassan Suluhu on 5 November 2015 was sworn in as first female Vice President of which country?
Ans:- Tanzania

INDIA & WORLD

1) Union cabinet approved agreement between India and Egypt on which matter?
Ans:- Maritime Transport

2) India decided to boost economic ties to achieve the target of 30 billion dollars in bilateral trade in the next 10 years with which country?
Ans:- Russia

3) What is the name given to the fourth edition of India- Sri Lanka bilateral Naval Excercise heldrecently in Sri Lanka’s Trincomalee coast?
Ans:- ‘SLINEX15’

4) When was the India in Shanghai cultural week held in Shanghai?
Ans:- 5-11 November, 2015

5) India has signed two keys Memorandum of Understanding (MoUs) on New and Renewable Energy sector and Cultural exchange with which country ?
Ans:- Indonesia

6) To strengthening cooperation in the field of Tourism Union Cabinet has given its approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ____?
Ans:- Colombia

7) India and UK on 12 November, 2015 signed which agreement during the visit of Indian Prime Minister Narendra Modi to Britain?
Ans:- Civil Nuclear Pact

NATIONAL

1) Who is the convener for the NITI Aayog Sub-Group formed on rationalization of Centrally Sponsored Schemes?
Ans:- Madhya Pradesh CM, Shiv Raj Singh Chuohan

2) Who is the Union Tribal Affairs Minister?
Ans:- Shri Jual Oram

3) Which social network help BSNL to set up 100 WiFi hotspots in rural India?
Ans:- Facebook

4) Indian Railway launched which scheme to facilitate waitlisted passengers to get alternative train accomodation?
Ans:- Vikalp

5) To encourage paper gold instead of buying gold what is the scheme launched by Prime Minister Narendra Modi on 5 November 2015?
Ans:- Sovereign Gold Bond Scheme

6) For research to solve major engineering and technology challenges President Pranab Mukherjee on 5 November 2015 launched which programme?
Ans:- Imprint India

7) Who is the central minister launched the Army Cloud, Software Defined Data Centre and Digi-Locker facilities for the Indian Army on 9 November, 2015?
Ans:- Manohar Parrikar

STATES

1) Which state government signed a MoU to set up bio-ethanol refinery in the state in two years?
Ans:- Punjab

2) Which state government imposes 7- month ban on fishing to protect Olive Ridley sea turtles?
Ans:- Odisha

3) Which state government approved the APJ Abdul Kalam Amrut Yojna for pregnant and lactating women?
Ans:- Maharashtra

4) Which state High Court asked the Centre to consider enforcing Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 (AFSPA) in militancy-hit Garo Hills?
Ans:- Meghalaya

5) For implementation of railway projects Indian Railways signed MoU with which state of the country?
Ans:- Odisha

6) Northeast India’s first exclusive hospital for elephants has been established at which National Park in Assam?
Ans:- Kaziranga National Park

CONFERENCES

1) The 8th National Seed Congress has began on 27th October in____?
Ans:- Hyderabad

2) Where was the 11th International Food Data Conference started on 3rd November, 2015?
Ans:- Hyderabad

3) Where was the 12th Asia-Europe Foreign Ministers’ Meeting (ASEM FMM12) took place on 5-6 November 2015?
Ans:- Luxemburg

4) IN the G-20 Summit held in Turkey , Indian Prime Minister Narendra Modi made an intervention on the issue of _____?
Ans:- Global Challenges Terrorism and Refugee Crisis

AWARDS & HONOURS

1) Which Indian movie was awarded with People’s Choice Award at Rome Film Festival held in Rome, Italy?
Ans:- ‘Angry Indian Goddesses’

2) Who is the socialist and founder of Sulabh International selected for the New York Global Leader Dialogue Humanitarian Award recently?
Ans:- Bindeshwar Pathak

3) Who is the Saudi bolgger that won the Europe’s highest human rights award ‘Sakharov Prize’ recently?
Ans:- Raif Badawi

4) Abraham M Keita was on 10 November 2015 awarded with the prestigious International Children’s Peace Prize 2015 belongs to which country?
Ans:- Liberia

5) Who has been honoured recently with the Disaster Risk Reduction (DRR) Champion for the Asia Region by the United Nations?
Ans:- Kiran Rijiju

SPORTS & GAMES

1) Which Indian Golfer won the Hilton Asian Tour Golfer of the Month Award?
Ans:- Anirban Lahiri

2) Who won the Air Asia Open Tennis championship doubles title held on 24 October in Bengaluru?
Ans:- Saketh Myneni and Sanam Singh pair

3) Who won the 2015 Formula One United States Grand Prix held on 25 October?
Ans:- Lewis Hamilton

4) Who is the Hyderabad tennis player won the WTA Future Stars under-16 tennis title held on 26 Ocotber in Singapore?
Ans:- Y. Pranjala

5) The top body governing Hockey in the country, Hockey India (HI) with which recently signed a three year MoU to regain its position as the top sport of the country ?
Ans:- Sports Authority of India

6) Who is the Indian para-athlete won the silver in men’s club throw F51 event in the IPC Athletics World Championships?
Ans:- Amit Kumar

ECONOMY

1) Reserve Bank of India has signed a Memorandum of Understanding for exchange of supervisory information with which bank?
Ans:- Bangladesh Bank

2) Recently Reserve Bank of India allowed NRIs for which system?
Ans:- National Pension System

3) Which bank is going to start IT subsidary for better service of customers?
Ans:- Reserve Bank of India

4) According to the Financial Secrecy Index 2015 which country is the most secretive jurisdiction in the world ?
Ans:- Switzerland

5) India signed an agreement of 273 million dollars loan from which bank?
Ans:- Asian Development Bank

6) Who is the Microsoft CEO placed in the list of Fortune’s 50 global business leaders representing India?
Ans:- Satya Nadella

7) Prime Minister Narendra Modi launches which fund in UK during his visit?
Ans:- Neev Fund

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the latest mapping satellite that has been launched by China on 27 October?
Ans:- ‘Tianhui-1C’

2) What is the first Scorpene class submarine which was successfully afloat recently in Mumbai?
Ans:- Kalvari

3) What is the China’s first lunar rover that has set a record for the longest stay on moon recently?
Ans:- ‘Yutu’

4) How much per cent of TB cases registered in India according to the Global Tuberculosis Report 2015?
Ans:- 23 Per cent

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the Director General of Naval Systems and Materials, DRDO recently?
Ans:- Dr. Subhash Chandra Sati

2) Who was appointed as Chairman of Central Board of Excise and Customs, apex body of Indirect Taxes?
Ans:- Najib Shah

3) Who has been selected as the next Managing Director of State Bank of India in place of P Pradeep Kumar?
Ans:- P K Gupta

4) Who is appointed as the first male member of National Council for Women (NCW)?
Ans:- Alok Rawat

5) Who will be the next Chief Justice of India?
Ans:- Justice T S Thakur

B) RESIGNS

1) Victor Ponta on 4 November 2015 resigned from his position as Prime Minister of which country?
Ans:- Romania

C) DEATHS

1) Who is the honorary member of the International Olympic Committee recently died?
Ans:- Ashwini Kumar

2) Who is the Oscar winner actor and writer died recently on 2 November, 2015?
Ans:- Colin Welland

3) Yitzhak Navon who died on 6 November, 2015 was served as the ___ President of Isreal?
Ans:- 5th

4) Who is the famous children’s book writer died on 14 November, 2015 in Pune?
Ans:- Kamala Laxman

D) VISITORS

1) Indian Prime Minister Narendra Modi visited which country on 12-14 November , 2015?
Ans:- Britain

2) Who is the Chinese Vice President visited India on 3-7 November, 2015?
Ans:- Li Yuanchao

E) MISCELLANEOUS

1) Who is the Indian-origin structural engineer invited to the Buckinghalm Palace by the Queen Elizabeth-II?
Ans:- Roma Agarwal

2) Who ranks first in the list of most admired personalities globally by the survey of World Economic Forum?
Ans:- Nelson Mandela

3) Who topped the list of World’s Most Powerful People released by Forbes on 4 November, 2015?
Ans:- Russian President Vladimir Putin

PLACES IN NEWS

1) Indigenous Terra Madre 2015 has begun in Shillong on 3 November, 2015. Shillong is the capital of which Indian State?
Ans:- Meghalaya

2) Where was the first World Indigenous Games started on 25 October, 2015?
Ans:- Palmas, Brazil

3) Name the Hurricane which recently struck the Mexico’s pacific coast?
Ans:- ‘Patricia’

4) What is the name of the cyclone that struck the eastern shores of the Yemini island of Socotra on 8th November 2015?
Ans:- Cyclone Megh

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of UNESCO?
Ans:- United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

2) What is the full form of ICRISAT?
Ans:- International Crops Research Institute for Semi Arid Crops

3) What does the abbreviation OAPEC stand for?
Ans:- Organization of Arab Petroleum Exporting Countries

4) What does GDP stand for?
Ans:- Gross Domestic Product

5) What does MPLAD stand for?
Ans:- Member of Parliament Local Area Development

BOOKS IN NEWS

1) What is the last book written by former President APJ Abdul Kalam released recently on 3 November, 2015?
Ans:- ‘Advantage India-From Challenge to Opportunity’

2) What is the autobiography of father of Indian Telecommunication Revolution, Sam Pitroda that has been released on 22 October, 2015?
Ans:- “Dreaming Big : My Journey to connect India”

3) What is the book on Indian Space Programme released by ISRO on 5 November, 2015 on the ocassion of second anniversary of Mars Orbiter Spacecraftlaunch?
Ans:- “From Fishing Hamlet to Red Planet”

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee is formed to draft revision to New Education Policy 1986?
Ans:- TSR Subramanian Committee

2) The government has appointed a five member panel to review the research grants offered by which institution?
Ans:- University of Grants Commission

3) The committee formed to simplify the Income Tax laws is headed by ____?
Ans:- Justice R.V. Eswar

4) What is the committee set up to suggest steps to sort out taxation problem being faced by the trade and industry?
Ans:- Lahiri Panel

DAYS & DATES

1) World Television Day is observed on ___?
Ans:- November 21

2) November 19 is celebrated as__?
Ans:- International Men’s Day

3) November 7 is celebrated as ___?
Ans:- World Cancer Awarness Day

4) National Flag Day is observed on?
Ans:- November 30

5) ‘November 17′ is celebrated as ___?
Ans:- World Students Day

6) ‘Infant Protection Day’ is observed on ___?
Ans:- November 7

7) ‘National Law Day’ is observed on ___?
Ans:- November 26

8) November 10 is celebrated as?
Ans:- Transport Day

9) World Legal Service Day’ is observed on?
Ans:- November 9

3 Responses to “November 2015 Current Affairs Bit Bank”

  • suji says:

    plz send me dec 2015 current affairs bit bank

  • kumar says:

    It’s really helps for me. Thanks a lot http://www.freejobalert.com

  • suji says:

    Please provide dec current affairs.

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email