INTERNATIONAL

1) USA has lifted 40 year ban on arm sales to which country for boosting defence in south china sea?
Ans:- Vietnam

2) As per the World Health Organization (WHO), which country accounts for 80% for polio cases globally?
Ans:- Pakistan

3) Srilankan President Mahinda Rajapaksa on 13 October 2014 flagged off which train from Palai after 25 years?
Ans:- Yal Devi Express

4) What is the name of the Syrian town which has become the centre of the Syrian Civil War, with the ongoing siege between the militants of Islamic State (IS) and Syrian Kurds?
Ans:- Kobani

5) Recently state emergency was declared in “Sinai Peninsula”. In which country it is located?
Ans:- Egypt

INDIA & WORLD

1) India has launched Container Service on 7 October 2014 with which country to increase trade?
Ans:- Myanmar

2) Which country on 12 October 2014 pledged 4 million US dollar aid for reconstruction of Gaza Strip that was destroyed during the Palestine and Israel conflict which started in June 2014?
Ans:- India

3) Which country has launched the Gandhi Inspired Tourist Attraction project on 18 October 2014?
Ans:- South Africa

4) Which country has agreed to provide 4 million Euros and services of international experts to help in effective implementation of sanitation programmes in urban areas of India?
Ans:- Germany

5) Recently, India offered to help which Polio affected country?
Ans:- Pakistan

NATIONAL

1) What is the minimum monthly pension notified recently by Labour Ministry for subscribers of the Employees’ Pension Scheme?
Ans:- Rs.1000

2) Prime Minister Narendra Modi on 3 October 2014 addressed the nation over radio for the first time in his programme named?
Ans:- Mann Ki Baat

3) Under which government scheme the power ministry has decided to provide bulbs using LED technology to households?
Ans:- Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikaran Yojana (RGGVY)

4) Name the website launched by Union Government on 7 October 2014 to monitor attendance of government employees in real time?
Ans:- attendance.gov.in

5) By what percent Union Government has increased the fellowship amount of research scholars?
Ans:- Up to 50%

STATES

1) Which party opened its account in Maharashtra Assembly by winning two seats for the first time?
Ans:- The All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM)

2) Recently, Which state Chief Minister has declared year 2015 as the Tourism Year in the State?
Ans:- Madhya Pradesh

3) In which state the Arogya Gram Yojna Organic Farming scheme was launched on 18 October 2014?
Ans:- Jammu & Kashmir

4) Which state government has decided recently to set up a commission on the line of Right to Information Commission, to ensure time bound delivery of public services to citizen?
Ans:- West Bengal

5) Manipur and Nagaland were cut-off from the rest of the country from 27 October 2014 due to the 1000-hour district blockade called in a district of Assam from 5 am. Which district is this?
Ans:- Karbi Along district

CONFERENCES

1) The state govt. of Madhya Pradesh on 9 October 2014 organised Global Investors Summit 2014 (GIS 2014), a huge summit of top corporate houses. This meet is held at which city of MP?
Ans:- Indore

AWARDS & HONOURS

1) Who was conferred with Euromoney’s Central Bank Governor of the Year Award 2014 in Washington 10 October 2014?
Ans:- RBI Governor Raghuram Rajan

2) Who has been awarded with ‘America’s Top Young Scientist’ award on 22 October 2014 for his innovative design of an eco-friendly device that will reduce carbon footprint while offering power for household usage?
Ans:- Sahil Doshi

3) Name the ministry that has been awarded with the ISO 9001:2008 certificate on 22 October 2014?
Ans:- Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

4) Who became the first Indian woman to win prestigious Wildscreen Panda Award on 24 October 2014?
Ans:- Ashwika Kapur

5) Who was honoured with the National Kishore Kumar Award for the year 2012-13?
Ans:- Noted lyricist Sameer

SPORTS & GAMES

1) Which Indian player refused to accept Medal at the podium to protest the loss of semi-finals at Incheon Asian Games?
Ans:- Sarita Devi

2) Who was chosen as the Most Valuable Player (MVP) of India’s Incheon Asian Games campaign at a felicitation of the medal winners by contingent sponsors, Samsung India on 13 October 2014?
Ans:- MC Mary Kom

3) International Cricket Council (ICC) on 10 October 2014 awarded the global broadcast agreement rights for ICC Events from 2015 to 2023 to?
Ans:- Star India and Star Middle East

4) Sania Mirza along with Cara Black clinched the WTA finals doubles title on 26 October 2014. Cara Black is from which country?
Ans:- Zimbabwe

5) Name the Indian Boxer was suspended by International Boxing Association (AIBA) for protesting at ASIAN GAMES 2014?
Ans:- Sarita Devi

ECONOMY

1) What is the name of the new global service launched by the World Bank on 9 October 2014 which aims at mobilising the private sector to help tackle the massive infrastructure deficit facing developing countries?
Ans:- Global Infrastructure Facility (GIF)

2) Which is the only Indian-owned entity to have its brand in an elite annual club of world’s 100 most valuable brands list for 2014 compiled by leading brand consultancy Interbrand?
Ans:- Tata Group

3) What is the new price of domestically produced natural gas fixed by the Union Government as announced on 18 October 2014?
Ans:- $5.61 a unit

4) Which bank on 14 October 2014 launched Facebook-based funds transfer platform KayPay?
Ans:- Kotak Mahindra Bank (KMB)

5) Chinese e-commerce giant Alibaba Group Holding Ltd changed the name of its Alipay financial services unit as announced on 16 October 2014. What is the new name of this financial services unit?
Ans:- Ant Financial Services Group

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which Earth observing Instrument has been installed on 1 October 2014 by NASA on International Space Station (ISS)?
Ans:- ISS-RapidScat (ISS Rapid Scatterometer)

2) India on 7 October launched an Indigenous Microscope that uses peacock’s feather technology.What are the features of microscope?
Ans:- It generates 3D Images of Objects

3) How many pollutants the recently launched “National Air Quality Index” will track?
Ans:- 8

4) World’s first womb-transplant baby was born to a 36-year-old woman from which country recently?
Ans:- Sweden

5) What is the theme of the Living Planet Report 2014 released by World Wildlife Fund (WWF)?
Ans:- Species and Spaces, People and Places

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed has first Hindu Priest of GeorgeTown University USA on 1 October 2014?
Ans:- Pratima Dharm

2) Who has been appointed as the head of ‘Future Earth Engagement Committee’ a global research platform panel on sustainable development on 26 October 2014?
Ans:- Former Union Minister Jairam Ramesh)

B) RESIGNS

1) Name the Minister of Economy, Trade and Industry of Japan on 20 October 2014 resigned from her position following the allegations that her support groups misused political funds?
Ans:- Yuko Obuchi

C) DEATHS

1) Benjamin Bradlee died recently. He was associated with which of the following newspapers?
Ans:- The Washington Post

 D) VISITORS

 1) Name the Vietnam Prime Minister visited India on 27-28 October 2014?
Ans:- Nguyen Tan Dung

 E) MISCELLANEOUS

 1) What is the name of the revamped version of Google’s Android software that was unveiled by the company on 15 October 2014?
Ans:- Lollipop

 PLACES IN NEWS

 1) India’s largest ferris wheel was inaugurated on 2 October 2014 at Kalindi Kunj in Delhi. What is the name given to this giant wheel?
Ans:- Delhi Eye

 ABBREVIATIONS IN NEWS

 1) What is the fullform of ‘WIPO ‘?
Ans:- World Intellectual Property Organisation

BOOKS IN NEWS

1) A book titled ‘Syntheism – Creating God in The Internet Age’ authored by —?
Ans:- Alexander Bard

COMMITTEES IN NEWS

1) Reserve Bank of India (RBI) recently released which report on Capacity Building in banks and non-banks?
Ans:- Gopalakrishna Committee report

DAYS & DATES

1) World Food Day was observed across the world on –?
Ans:- 16 October

10 Responses to “October 2014 Current Affairs Bit Bank”

  • RIKKEE KUMARI says:

    thank you…its very useful to us

  • yakoob says:

    good site

  • neeraj kumar says:

    very useful…

  • Anjan Kumar Sahoo says:

    It is so helpful for preparation.

  • K. N. S. ACHARYULU says:

    THANK U SIR. IT IS HELPFUL.

  • nishant says:

    nice sir and thanks for this content.

  • shabana says:

    Excellent lt is very helpful in preparation of exam.

  • RAVI says:

    super very good…………..

  • Abbey Maya says:

    Thank you so much….. Its helping me alot for last minute preparation. I scored 10 marks in GA, IBPS PO. All the ten questions were from your site. Requesting you to unfreeze the November current affairs. It will be helpful for IBPS clerk.

  • pratik shukla says:

    good.

Leave a Reply for Anjan Kumar Sahoo


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email