INTERNATIONAL

1) Which party came to power in Norway after defeating Prime Minister Jens Stoltenberg’s Labour Party in the recently held national elections?
Ans:-  Conservative Party

2) The Sri Lankan Govt. on 14 September, 2013 resumed railway services between the capital Colombo and Kilinochchi, a town devastated by the civil war.This link was broken how many years ago?
Ans:- Six years ago

3) An industrial park which was jointly operated by North and South Korea was reopened on 16 September, 2013. This industrial park was closed when tension between the two Koreas reached its pinnacle earlier this year. Which industrial park is this?
Ans:- Kaesong Industrial Park

4) Which country companies signed 13 agreements on 16 September 2013 with the U.S. agricultural exporters for buying 4.83 million tonnes of U.S. soybeans ?
Ans:- China

5) Which party scored a landslide victory in the historic provincial council polls held after a gap of 25 years in Sri Lanka’s Northern Province?
Ans:- Tamil National Alliance – TNA

6) Which country President Adly Mansour on 1 September 2013 approved a 50 member panel to amend the suspended 2012 Constitution ?
Ans:- Egypt

INDIA & WORLD

1) Which country has agreed to look forward for the development of Japanese Electronics Manufacturing Township in New Delhi ?
Ans:- Japan

2) Which country on 10 September lifted the ban on import of non-Basmati Rice from India ?
Ans:- Russia

3) According to UN Food and Agriculture Organization report,How much food was wasted every year?
Ans:- one – third

4) How much amount of credit line was extended to Liberia by India?
Ans:- US $ 144mn

5) According to the World Ultra Wealth Report 2013 by Wealth-X, among the five BRICS countries, which country recorded the largest increase in its Ultra-High Networth Individual (HNIW) club during the last one year?
Ans:- India

6) Bilateral security matters between India and which country were reviewed at the Minister’s level meeting held in New Delhi on 12 September 2013 ?
Ans:- Mozambique

7) According to the recently released 2013 World Population Data Sheet released by the US’s Population Reference Bureau, which Indian city has been ranked as the second most populous city in the world after Tokyo?

Ans:- Delhi

8) India during the second weekend of September, 2013 received 20 containers of Afghan dry fruit which were sent directly to India by Afghanistan without taking the old traditional route of sending them through Pakistan. These dry fruit were sent through which port of Iran?
Ans:- Chabahar Port

NATIONAL

1) Prime Minister of India Dr. Mamohan Singh on 2 September 2013 launched the Gandhi Heritage Portal in New Delhi. Gandhi Heritage Portal is an initiative of which union ministry?
Ans:- Union Ministry of Culture

2) Where was the 11th Asian Pacific Postal Union (APPU) Congress held recently?
Ans. New Delhi

3) Cabinet Committee on Economic Affairs approved the proposal for restructuring of the centrally sponsored Scheme SJSRY. Expand it?
Ans:- Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana

4) When the Judicial Appointments Commission Bill Passed In Rajya Sabha?
Ans:- 2013 September 5

5) When the key Pension Bill passed in the Parliament?
Ans:- 2013 September 6

6) When the “Street Vendors Bill” passed in the Parliament?
Ans:- 2013 September 6

7) When the Lok Sabha Passed Bill To Set Up First National Aviation University at Rae Bareli in Uttar Pradesh?
Ans:- 2013 September 6

8) When the Food Security Bill got approval from President Pranab Mukherjee ?
Ans:- 12 September 2013

STATES

1) Minister of State V Narayanasamy of Puducherry on 1 September 2013 inaugurated the Bharat Nirman Public Information Campaign at ———– ?

Ans:- Karaikkal, Puducherry

2) Sis Ram Ola, Union Minister of Labour and Employment, Government of India, inaugurated the state-of-the-art ESIC Model Hospital at —— ?

Ans:- Jaipur

3) The Union Government of India approved a special package 1000 crore Rupees to strengthen sports infrastructure in ———- on 16 September 2013 ?

Ans:- Jammu and Kashmir

4) The trial run of Jaipur Metro train was flagged off by Rajasthan’s Chief Minister ———- on 18 September 2013 ?

Ans:- Ashok Gehlot

5) Which State Government on 18 September 2013 approved the proposal of Disaster Management department for declaring the 33 districts as drought-hit ?

Ans:- Bihar

6) Indian Govt. on 20 September, 2013 gave its approval to set up a 4,000 MW solar power project in the country, which would become the largest solar power project in the world when commissioned fully. Where this project would be established?

Ans:- Near Sambhar Lake in Rajasthan

CONFERENCES

1) The 13th Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit is held in ————– on 13 September 2013 ?
Ans:- Bishkek, the capital of Kyrgyzstan

2) Which country will host the 2014 NATO summit ?
Ans:- Britain

AWARDS & HONOURS

1) Who is the Indian Freedom Fighter on 11 September 2013 got a “Lifetime Achievement Award” at UK.s House of Commons?
Ans:-Vijay Jawaharlal Darda

2) Which movie on human trafficking, was named the best film at the Ladakh International Film Festival (LIFF) on 15 September 2013 ?
Ans:- Abhinav Shiv Tiwari’s “OASS”

3) Who received the First Sree Narayan Guru Global Secular & Peace Award 2013 on 10 September 2013 ?
Ans:- Dr. Shashi Tharoor

4) Who won the best director award for Paan Singh Tomar movie at the 11th Norway Bollywood Film Festival at Oslo on 17 September 2013 ?
Ans:- Tigmanshu Dhulia

5) Which film was on 21 September, 2013 announced as India’s official entry at 2014 Oscar Awards in the Best Foreign Film category?
Ans:- ‘The Good Road’

SPORTS & GAMES

1)  Name the team which won Men’s Doubles Title 2013 at US Open 2013 on 8 September 2013?
Ans:- Leander Paes and Radek Stepanek

2) Who won the men’s singles title of US Open 2013?
Ans:- Rafael Nadal

3) Which two Indian wrestlers won medals at the World Wrestling Championships in Budapest, Hungary?
Ans:- Amit Kumar and Bajrang Kumar

4) Which team won the Durand Cup Football tournament 2013 after defeated ONGC in the finals played on 19 September, 2013?
Ans:- Mohammedan Sporting

5) Who won the Singapore Formula 1 Grand Prix held on 22 September, 2013 at Singapore’s Marina Bay street circuit?
Ans:- Sebastian Vettel

6) Which team defeated India in the final of the SAFF Football Championship on 11 September, 2013 to win their maiden SAFF title?
Ans:- Afghanistan

7) Which city on 7 September 2013 won the right to host the 2020 Summer Olympic Games?
Ans:- Tokyo

ECONOMY

1) The Reserve Bank of India (RBI) on 6 September, 2013 increased the amount of Indian currency that individuals travelling abroad can carry with them to Rs. 10,000 per person. What was this amount till now?
Ans:- Rs. 7,500

2) Which private sector bank recently launched ‘Branch on Wheels’, an initiative to offer basic banking services in remote areas which have so far been devoid of banking facilities?
Ans:-  ICICI Bank

3) Telecom regulator (TRAI – Telecom Regulatory Authority of India) on 9 September, 2013 recommended lowering of the floor price for mobile spectrum auction.What pan-India reserve price of spectrum was recommended by TRAI?
Ans:-  Rs.1,496 crore per MHz

4) A country, which was ranked as the sixth-largest investor in 2011, was recently ranked as the third-largest investor in the world based on figures of 2012.Which country is this?
Ans:- China

5) Which company came to news for raising a bond issue of $49 billion on 11 September, 2013, which is the largest corporate bond deal in the world till date?
Ans:-  Verizon

6) Insurance Regulatory and Development Authority’s (IRDA’s) insurance repository system was launched by Union Finance Minister P. Chidambaram on 16 September, 2013.This repository system, which is claimed by IRDA as the first-of-its-kind in the world is situated in ?
Ans:-  Hyderabad

7) Which bank on 19 September, 2013 became the first major state-run bank to hike lending rates after short-term rates rose as a result of the Reserve Bank of India’s liquidity tightening moves announced during July, 2013?
Ans:-  State Bank of India

8) What is the name of a proposed company to be established by the union govt. on the lines of a sovereign wealth fund to lend financial muscle for securing access to overseas natural resources?
Ans:-  India Overseas Investment Corporation – INOIC

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the name a new robotic explorer that was launched by NASA on 6 September, 2013 through the Minotaur-5 rocket from the Virginia coast?
Ans:- Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer or LADEE

2) What is the name of a giant volcano that has been discovered in the Pacific Ocean recently and which is almost equal to the size of the UK?
Ans:-  Tamu Massif

3) A research team has recently found that the third largest object near Earth, which was believed to be an asteroid for about last 30 years, is actually a comet. What is the name of this object?
Ans:-  3552 Don Quizote

4) Which spacecraft has became the first human-made object to venture into interstellar space as disclosed by NASA on 13 September, 2013?
Ans:-  Voyager 1

5) Which country scientists discovered the indicators of gold deposits at hotspots in the Pacific Ocean ?
Ans:- German

6) What is the name of India’s most formidable and advanced nuclear capable strategic missile that was tested for its full range of 5,000 km on 15 September, 2013?
Ans:- Agni-V

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) India-born Mamnoon Hussain, who was sworn in as the President of Pakistan on 9 September, 2013, is the —— President of the country?
Ans:- 12th

2) Who was elected as the 9th President of the International Olympic Committee (IOC) in place of Jacques Rogge on 10 September, 2013?
Ans:-  Thomas Bach of Germany

3) Who is the Indian-American appointed as the Assistant Secretary of State for Poliical Military Affairs of United States?
Ans:-Puneet Talwar)

4) Who was recently nominated to the post of regional director for South-East Asia at the WHO?
Ans:- Poonam Kherapal Singh

5) On 19 September, 2013 who became the first judge of the Uttarakhand High Court to be appointed as the Chief Justice of a High Court of the country after he took over as the new Chief Justice of the Meghalaya High Court?
Ans:-  Prafulla Chandra Pant

6) Who was appointed as the new Managing Director and CEO of the beleaguered National Spot Exchange Limited (NSEL) recently?
Ans:- Saji Cherian

B)RESIGNS

1) Who is the Minister of State for Food and Civil Supplies on 19 September 2013 resigned from the Rajasthan cabinet after being accused of raping a woman ?
Ans:-Babulal Nagar

C) DEATHS

1) Who is the former UP governor died on 7 September 2013 in Gurgeon?
Ans:- Romesh Bhadari

2) Who is the pioneer of Noise Reduction in Audio Recordings died on 12 September 2013?
Ans:- Ray Dolby

D) VISITORS

1) Who is the Prime Minister of Bhutan visited India from 30 August 2013 -  4 September 2013 ?
Ans:- Lyonchhen Tshering Tobgay

E) MISCELLANEOUS

1) What is the name of the woman from West Bengal who was declared world’s tallest woman by the Guinness Book of World Records?
Ans:-  Siddiqa Parveen

2) What sentence was pronounced upon China’s former Politburo member Bo Xilai on 22 September, 2013 by a court at northeastern China?
Ans:- Life Sentence

PLACES IN NEWS

1) Which city of Uttar Pradesh was hit by communal violence on 7 and 8 September, 2013 in which over 25 people died?
Ans:- Muzaffarnagar

2) A tropical storm devastated Mexico’s Pacific coast on 15 September, 2013 killing over 24 people and rendering thousands homeless. What was the name given to this storm?
Ans:-  Manuel

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of ‘INMARSAT ‘ ?
Ans:-  International Maritime Satellite Organisation

BOOKS IN NEWS

1) What is the name of the book released by the M.Hamid Ansari on 9 September 2013 ,which deals with the relation between India and Malaysia?
Ans:- India and Malaysia:Interwind Strands

COMMITTEES IN NEWS

1) Newly appointed RBI Governor on 4 September, 2013 announced constitution of a panel to strengthen monetary policy framework. This panel is to submit its report in three months. Who is heading this panel?
Ans:-  Urijit Patel, Deputy Governor of the RBI

DAYS & DATES

1) ‘ International Day of Peace ‘ is observed on ——— ? ( 21 September )

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email