(1) What is the theme of 2016 United Nations’ (UN) International Day of Rural Women?

A) Climate is changing: Food and agriculture must too

B) Realizing women’s rights to land and other productive resources

C) Prevention of all forms of violence against women and girls

D) Promote women leadership in agriculture

(2) Name the anti missile defence system on which Mr. Putin and Prime Minister Narendra Modi are expected to sign an agreement during the BRICS Summit in Goa ?

A) S-400 Triumph

B) Aster-30


D) Arrow

(3) Which ministry has launched mining surveillance system (MSS), a pan-India surveillance network using latest satellite technology, to check illegal mining?

A) Power, Coal, New and Renewable Energy, Mines

B) Space

C) Road Transport and Highways

D) Heavy Industries and Public Enterprises

(4) Which country has opened its first elephant sanctuary to provide a home for an estimated 50 circus animals from across the region?


B) South Africa

C) India

D) Brazil

(5) Which committee has submitted its report on existence of Saraswati River to the Union Government?

A) M L Malaya committee

B) Bhagya Shree committee

C) N N Vohra committee

D) K S Valdiya committee

(6) The World Student Day is observed every year on

A) 11 Oct

B) 13 Oct

C) 14 Oct

D) 15 Oct

(7) The Red Stag or Hangul is all set to be declared by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) a ‘critically endangered’ species. It is found in

A) Jammu & Kashmir

B) Madhya Pradesh

C) Rajasthan

D) Uttar Pradesh

(8) “Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2016” has been started in which of the following cities?

A) New Delhi

B) Pune

C) Udaipur

D) Lucknow

(9) Name the oil company which will buy India’s second biggest private oil firm, Essar Oil.

A) Rosneft

B) Sonatrach

C) Brunei LNG

D) Petromin Corporation

(10) Who won the 2016 WBC Asia welterweight title?

A) Chirag Khurana

B) Neeraj Goyat

C) Thakkar Bapa

D) Farooq Sheikh


(1) A   (2) A   (3) A   (4) D   (5) D   (6) D   (7) A   (8) A   (9) A   (10) B

Leave a Reply

Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email