(1) INTERNATIONAL

(1) In which country the tallest communication tower named ‘skruty’ is suituated ?

Answer: Tokyo (Japan)

(2) Who is the worlds shortest women who is still alive ?

Answer: Jyothi Amge

(3) Who is the new leader of North Korea who has been recently elected ?

Answer: Kim Jong Un

(4 ) How many years have been completed by African National Congress recently ?

Answer: 100 yrs .

( 5)  Who is the first Indian American person who had been elected as governor for Lousiana in states of U.K.?

Answer: Bobby Jindal .

( 6)  Which year is called as ‘International Year Of Cooperative’ according to UNO ?

Answer: 2012 year

( 7) Worlds oldest yoga teacher who had been entered in Guinnes Book of Records for yoga recently ?

Answer: Bernice Bates .

( 8) After how many years America had totaly set back his millitary army from Irak ?

Answer: 9yrs

( 9) Shoedar ‘ cruze missile was launched and tested by by which country ?

Answer: Iran

(10) Who is the American Ambassidor to India in 2011?

Answer: Timothy J.Reomer.

(11) For how many yrs the great leader of North Korea has headed the country ?

Answer: 17 yrs

(12) Which is the Worlds first Hydrogen based three wheeler vehicle ?

Answer: High Alpha

( 13) Who is the person who had won the election in US Republican in Florida Primary results recently ?

Answer: Mitt Romney

(14) According to the new census Jan 2012 , what is the % population of China ?

Answer: 51.27 %

(15) Who’s name had been kept for the fly over bridge constructed in Islamabad recently?

Answer: Yousaf Raja Gillani .

(16) Who is the President who had signed on millitary spending bills twice recently ?

Answer: Barack Obama

(17) Which is the nation which joined UNO organisation recently ?

Answer: Pakistan

.(18) A credit Standard and Poor’s , due to which reasons it had reduced the rating of France , Italy and other  9 countries recently ?

Answer: Debt crices.

(19) According to the  fortune magazine ‘s annual ranking for 100 besr companies to work for 2012,which company stood first ?

Answer: Google.

(20) Who inagurated the new mission control centre the SHAR ?

Answer: Prathiba Patil

(21) Who is the Managing director for the International Monetary Fund ( I M F )?

Answer: Christine Legaude .

(22) Which was the protest movement that begain against financial greed & curruption  in America recently ?

Answer: Occupy wall street

(2) INDIA & WORLD

(1) On 20 Jan 2012, Russia had leased which nuclear powered submarine to India  recently ?

Answer: K-152 Nerpa

(2) Which country has got the deal of 126 fighters to India recently ?

Answer: French

(3) In American International affairs website which state of Indian borders have been wrongly mapped ?

Answer: Jammu Kashmir

(4) How many countries have signed the multilateral agreement to check tax evasion and  avoidence recently ?

Answer: three

(5) Which two countries agreed to establish a working mechanism on consultation and coordination  on border affairs ?

Answer: India & China

(6) In which feild India and Japan had made agreement to enhance their cooperation ?

Answer: Infrastructure sector

(7) What is the place of India in a global press freedom index in the past years ?

Answer: 131

(8) On which issue India & USA signed recently ?

Answer: Labuor & employment

(9) How many agreements India had signed with Trinidad & Tobago ?

Answer: 5

(10) Name the new pact which was signed by the countries recently ?

Answer: shade

(3) NATIONAL

(1) The birthday of the great mathematician Srinivasa Ramanujam was declared as ?

Answer: National Mathematics Day

(2) Where will be the first cooperative university will set up ?

Answer: Sibsagar (Assam )

(3) Which year is celebrated as National Mathematics day ?

Answer: 2012

(4) What is the Total per capital income of all states in India ?

Answer: Rs.54,835 /-

(5) Which ministry had been given to Mr. Ajit singh by the U P A government ?

Answer: Civil Aviation minister

(6) How many news paper companies have been registered under the ‘Register of News paper’s for India ‘ according to the authority in 2010-2011?

Answer: 4853

(7) What is the mascot name for national youth festival ?

Answer: Yakhi

(8) On which day our national anthem ‘Janaganamana ‘ has completed its hundred years ?

Answer: 27-12-2011

(9) Who is the first women who had been selected as Javan in Indian Army ?

Answer: Santhi Tigga

(10) Who is the 19th Director General of Indian coast guard ?

Answer: M.P.Muralidharan

(11) To whom was the Review commite on the Delhi School Education Act &Rules 1973 (DSEAR-79) report was submitted?

Answer: Sheila Dikshit

(12) According to the survey  done by the ‘ Brand Trust Report ‘ who is the person who had won the confidence of peoplein the country ?

Answer: Anna Hazare

(13) In which five years plan the national slum development programme will be launched by the government ?

Answer: 12th five years plan

(14) Who had launched the Interanet ‘Prahari Project ‘ worth of 299 crore recently?

Answer: P.Chidambaram

(15) The ISRO chief Madhavan  Nair and other three who were blacklisted in which deal, the government quit them away?

Answer: Antrix – Devas

(16) From which year the implementation of common medical entrance test will be conducted according to the medical council of India ?

Answer: 2013

(17) Which is the nodel agency for all anti -terror activities in the country, for which the government gave approval recently?

Answer: National counter Terrorism Centre

(18) Who is the chief guest for the ‘ Pravasi Bharathiya Devas ‘ conference held at Jaipur on Jan 7th 2012 ?

Answer: Kamal PerseBissesor

(19) Where was the United Nation Research center for the North-East set up recently ?

Answer: Guwahati

(20) From which year the implementation of common medical entrance test will be conducted according to the medical council of India ?

Answer: 2013

(21) Name the project which was inagurated by Mr.Chidambaram recently worth of 299 crore ?

Answer: Interanet Prahari projet

(4) STATES

(1) The Panch Parmeshwar scheme was launched by which state government ?

Answer: Madhya Pradesh

(2) In 2010-2011 ,what is the per capital income of Andhra pradesh ?

Answer: Rs.60,458/-

(3) Name the chief minister who had won the award for great vaccine innovation ?

Answer: Nitish Kumar

(4) According to the report presented by the central government our state debt in the year 2010-2011 is ?

Answer: Rs.1,32,805 crore

(5) Which Indian company is going launch a new diesel plant in Gurgoan recently ?

Answer:  Maruthi
(6) The bullet train between which two states will announced in railway budget 2012?

Answer: Ahmedabad-Mumbai

(7) For the year 2012 in which place Andhra pradesh stood in urbunisation?

Answer: 17th

(8) For how many Assembly seats election have been held in Uttarakhand on 30th Jan 2012 recently?

Answer: 70

(9) Which state governor’s period has been extended by one year by the government recently ?

Answer: Andhra pradesh

(10) Which state had agreed for the establishment of internal state board for pranahita- chevella sujatha sravanti project ?

Answer: Maharashtra

911) Who is the person replaced in the place of E.Sridharan for Delhi Metro Rail M D on 31st Dac 2011?

Answer: Mangu singh

(12) In which state the 10th Pravasi Bharathi Divas event inagurated from Jan 7th to 9th 2012 ?

Answer: Jaipur

(13) What is the total strentgh of Muncipalities in the state A .P ?

Answer: 161

(14) Who is the governor of Tamilnadu who has been appointed recently ?

Answer: K.Rosaiah

(15) Which are the two states where assembly elections had been held on 30 th Jan 2012 ?

Answer:  Punjab ,Uttarkhand

(16) The assembly polling were held on 28th Jan 2012 for how many seats in Manipur ?

Answer: 60

(17) In which place our state warangal NIT stands according to the survey done by the country ?

Answer: 8th

(18) According to the national election commision which state minister had been ordered to cover the status of elephants which are election symbol of the party recently ?

Answer: Uttar Pradesh

(19) For many seats the assembly election had been held in Punjab ?

Answer:  117

(20) Which state University had given Dr. to the Bangladesh P.M Shaik Hassina recently ?

Answer: Tripura

(21) In which state the united nation research center for north -east set up ?

Answer: Assam

(22) Which is the first state to issue e-stamp papers in all denominations in India ?

Answer:  Delhi

(23) According to the National child Right which state stood in top one position ?

Answer: Kerala

(24) Which state topped in the list in utilizing the fund for minorities according to the minority affairs ministry?

Answer: Jammu & kashmir

(25) How many new tourism projects have been sanctioned for Jammukashmir by the union government?

Answer: 7

(5) CONFERENCES

(1) In which city the geospatail world forum 2012 conference was held recently ?

Answer: Hyderabad

(2) Which is the forum which had conference on the current & relavent issues on global problems recently?

Answer: World Economic Forum (WEF)

(3) On which issue the conference is being organized by International Advanced Research centre for powder metallurgy and new materials (ARCI) recently ?

Answer: Nano science technology

(4) On which issue President Pratibha Paatil constituted a committee recently ?

Answer: Production of Agriculture sector

(6) AWARDS AND HONOURS

(1) Who had been awarded Sialedra Kumar singh award by the (UPA) chair person Sonia Gandhi?

Answer: D.Balavenkatatesh verma

(2) To whom the Guljarilal Nanda ‘Bharat Sevak Samaj has been awardedby Kerala government?

Answer: T.K.Nair

(3) The prestegious International sports Association ‘Fair play’ is awarded to which player?

Answer: Mahendrasingh Dhoni

(4) How many people have been awarded the prestegious Man Asia award from India ?

Answer: 3 persons

(5) The Mahatma Gandhi International Award for peace & Reconsilation award has been presented to whom ?

Answer: Dalai Lama

(6) Who had given the 2011 FIFA Best player award on 9th Jan 2012?

Answer: Lionel Messi

(7) Who has been shortlisted for UK’s Biggest contemporary Art Prize , Artes mundi recently?

Answer: Sheela Gowda

(8) Who is the person who had conferred the Ashoka Chakra on 63rd Republic Day by the president Pratibha Patil ?

Answer: Lt.Navdeep singh

(9) To which award the Indian American sciencetist Venkataram Ramakrishna has been selected by the Britan ?

Answer: Knight hood

(10) On which date the Infosis 2011 awards have been awarded recently at Banglore ?

Answer: Jan 9th

(11) Which university has honoured ‘Dr’ to Bangladesh P.M Shaik Hassina recently ?

Answer: Tripura university

(12) For the yr2011 who had won the perstegious (CNR ) sahitya puraskaram recently?

Answer: Ratna Markandapuram Srinivas

913) Who has been presented with pride of India award by the Indian -American community in Washinton?

Answer: Mallikarjuna Kharge

(14) Which university had got the honour ‘Universities with potecial for excellence’?

Answer: Ossamania university

(15) Who is the Bollywood actor who had received a green globe award from Arnold Schwaizenegger recently ?

Answer:  Abishek Bachan

(16) How many researchers got Infosis prize for the year 2011, which was presented by the former president A.P.J Abdul Kalam?

Answer: 6

(17) Who had won the best steel company of India for the year 2009-2010 ?

Answer: Steel Authority of India

(18) Where was the 69th golden globe awards been presented on 15 th Jan 2012 ?

Answer: Los angeles

(19) Which award has been given to the famous music director A.R Rahamn for the muisc composing for the song ‘If I Rise ‘ ?

Answer: Critics choice movie

(20) Name the person Who had run barefoot 150 km in 24 hours and made a new world record ?

Answer: Abhijeet Buruah

(7) SPORTS & GAMES

(1) Who is the first Indian women to have received an International Grand Master tittle in the game of chess championship to get gold medal ?

Answer: Koneru Humpy

(2) Who has been selected for ‘ player of the year award given by all India football assocaition ?

Answer: Sunil chhetri

(3) Who had won the world super series batmintton tittle ?

Answer: Wang-Yihan (china)

(4) In which country the women’s team chess championship tournament held ?

Answer: Turkey

(5) For the year 2011, who had been selected for International Tennis Federation Woeld champion award?

Answer: Novak djikovic

(6) Which country had won the Hopman cup tennis tittle which held on Jan 7th 2012?

Answer: Czech republic

(7) Where will the Assia criket cup matches 2012 will be conducted ?

Answer: Bangladesh

(8) For which game Abinav Bindra won gold medal ?

Answer: Air rifle shooting

(9) In which place the South Central Asian Gymnastics championships event held recently ?

Answer: Dhaka

(10) Who is the person who had won the FIFA Ballond’or award recently ?

Answer: Lionel Messi

(11) International player for batmiton Sina Nehal has ranked which place recently?

Answer: 4th

(12) Who are the two Indian shooters who got selected for the London olympic games ?

Answer: Manavjeet singh sidhu & Imran Hassankhan

(13) Who is the first Indian tennis player who won the carier men’s doubles grand slam 2012?

Answer: Leander paes

(14) In the Archery championship from AP Jyothi surekha got which medal ?

Answer: Gold medal

(15) In which place India stood in the International test series ranking ?

Answer: 3rd place

(16) In which country the 2012 Olympic Hockey tournament is going to be held ?

Answer: London

(17) Who is the Indian criket player who stood in top ten positions according to ICCranking ?

Answer: Sachin tendulkar

(18) Which is the country who had invited the sand artist Sudharshan Pattnaik from Odisha to parcipate at the International Sand Championship recently?

Answer: Japan

(8) ECONOMY

(1) What is the revised economic GDP growth rate for 2011-2012 financial year ?

Answer: 8.4 %

(2) Which are the two countries where female infant mortality is higher than male infant mortality?

Answer: India & China

(3) India had signed a TIEA agreement with which country ?

Answer: Guernsey

(4) What is the national infant mortality rate reduced from ?

Answer: 50 % to 47 %

(5) What is industrial growth rate in Dec 2011 ?

Answer: 3.1 %

(6) How much can a customer transact per day by way of mobile banking ?

Answer: Rs.50,000/-

(7) How much money is government going to spend on economic census for the year 2012?

Answer: 800 crore

(8) Name the bank which has been opened by SBI, which is exclusively for women customers ?

Answer: Vasundhara Jubilee Senoritia

(9) What is the minimum investment amount per client managed by portfolio manages decided by SEBI ?

Answer: Rs.25,000 to 5,00,000

(10) How much of fund is spent on improving quality education by all states in 2009-2010 in a survey ?

Answer: 1%

(11) Which country had successfully launched an observation satillite into orbit above earth recently?

Answer:  Iran

(12) Who will audit the performence of the schemes under the ministers of rural development ?

Answer: Comptroller & Auditor General of India

(13) Regarding to check tax evasion & avoidance India had signed a multilateral agreement with which countries recently ?

Answer: France &German

(14) What is the gross national income grew in the year 2010-2011 ?

Answer: 7.9 %

(15) Which powered ATM’s are going to be installed in the rural areas by the government ?

Answer: Solar power

(16) What is the GDP growth percentage for the year 2011-2012 according to the government estimation ?
Answer: 6.9 %

(9) SCIENCE & TECHNOLOGY

(1) Scientists had produced a artificial human semen which will help in what?

Answer: Infertile men

(2) Which beverage can be treat tremors in humans recently ?

Answer: Alcohol

(3) High speed bullet train was launched by which country at Quingdao ?

Answer: China

(4) Which missile was successfully test fired by India recently ?

Answer: Agni-1

(5) From which place the Interceptor missile was launched successfully?

Answer: Orissa

(6) The earth observation satellite from where it was launched recently ?

Answer: Sriharikota

(7) Which country has invented the worlds fastest K-computor recently ?

Answer: Japan

(8) Which is the earth -size planet orbiting in space discovered by the NASA’s kepler?

Answer: kepler- 20e & 20f

(10) PERSONS IN NEWS

(a) APPOINTMENTS

(1) Who has been appointed as microfinance ombudsman for the SKS microfinance ?

Answer: Virghese Jacob

(2) Who is the 19th Director general of Indian coast Guard ?

Answer: M.P.Muralidharan

(3) Who is the new 7th chief minister of Arunachal pradesh ?

Answer: Naban tukisworn

(4) Who is the new advocate general who was appointed by state government ?

Answer: D.Sundharam reddy

(5) Who is the independent Director of Infotec enterprises for the year 2012 ?

Answer: Vikas sehgal

(b) RESIGNS

(1) Who is the person who is US ambassdor to India resigned in the year 2011 ?

Answer: Timothy Roemer

(2) Which state minister had resigned recently after indictment in illegal mining scan ?

Answer: Karnataka

(3) Who is the women general secretary for SAARC who resigned recently?

Answer: Fathima Dhiyana Saeed

(c) DEATHS

(1) M.B.Hussan Farook who died recently was the governor of which state ?

Answer: Kerala

(2) The former deputy chief minister P.Jaganath rao who died recently worked in which year cabinet ?

Answer: 1982

(3) Freedom fighter of Indian diplomacy who was an architect of Indo-soviet treaty passed away in New Delhi on 31st Jan 2012 ?

Answer: A.K.Damodharam

(d) VISITORS

(1) Who is the P.M of Thailand who visited India and has been the chief guest for the 63rd Republic Day ?

Answer: Yingluck Shina Watra

(2) Who is the president of Mali who visited India recently ?

Answer: Amadou Toumani Toure

(3) Kamla persad Bissesar is Prime minister for which country who visited India recently ?

Answer: Trindad &Tobago

(4) Which countries P.M is Sheik Hasina who visited India on 12th Jan 2012 ?

Answer: Bangladesh

(e) OTHERS

(1) Who is the Myanmar oposition leader who is standing for parliment on 1st April by election in 2012?

Answer: Aung San Suu Kyi

(2) What did the pakistan supreme court said against its P.M Yousaf Raza Gilani recently ?

Answer:  Not an honest man

(3) Who had been Jailed more than 20 years for charging against secretly filming T.V documentery ?

Answer: Sarah Ferguson

(11) PLACES IN NEWS

(1) What is the magnitude of earth quake on rickter scale which took place in Japan recently ?

Answer: 7

(12) ABBREVIATIONS

-Nil-

(13) BOOKS IN NEWS

(1) Who is the author of the book who wrote “20 great personalities of India” ?

Answer: Gopalkrishna Gandhi

(2) Who wrote the book ‘ Pharaoh & the King ‘ ?

Viswanath Venkat Dasari

(3) Which is the book writen by MarkTuly recently ?

Answer:  Non stop India

(4) Who wrote the book’ The sence of an ending ‘?

Answer: Julian Barnes

(5) Who is the author who had recieved’ Business Book of the year award’ 2010 for his book ‘ Fault lines’?

Answer: Raghuraman rajan

(14) COMMITTEES 

(1) Who had constituted a committee to increase the productivity of agriculture sector?

Answer: Pratibha Patil

(2) Where was the 19th ASEAN summit took place ?

Answer: Bali ( Indonesia)

(3) To whom the review committee on the Delhi Education Act & Rules 1973 submitted its report ?

Answer: Sheila Dikshit

(15) DAYS AND DATES

-Nil-

 

 

 

 

17 Responses to “January 2012 Current Affairs Bit Bank”

  • narayana murthy ganta says:

    please provide information on drug inspector examination in all over india. thank you so much .this is the best indian site for govt jobs,,,current affairs part is excellent

  • narayana murthy ganta says:

    thank you so much sir. this is the best site for compititive exams. current affairs part is excellent.

  • tajuddin says:

    Thanks, very useful perpair to compt. Exams.

  • Gopalakrishna says:

    Thanks a lot, i think this is the first site providing clear information about current affairs.pls provide History topics also.

  • Vidya says:

    fantastic job in providing current affairs

  • Vidya says:

    Superb site for the current affairs

  • Amit says:

    thanks sir very nice…..

  • jyotsna says:

    thanks for providing pointwise current affairs.

  • priyanka says:

    plse update current affairs

  • preeti says:

    thanks a lot

  • moumita Chowdhuri says:

    thanks a lot for update current affairs

  • vinay says:

    thanks freejobalert team for providing the current affairs in your website ….

  • ROHIT GUPTA says:

    YADI HINDI MAI CURRENT AFFAIRS HO TO KAFI MADD MILTE HAI

  • Monisha says:

    thanks freejobalert team this is really helpful. could you provide some tricks n techniques for numerical ability part.

  • sandy says:

    Thanks for providing us this material,it will be helpfull

  • dheeraj says:

    this idea is very good idea which helping me to improve GK for various compation . This is great way by Freejobalert.com thank to all of you team

  • ajeet kumar says:

    thnks a lot freejobalert.com for providing us latest updates about the current affairs.

Leave a Reply for narayana murthy ganta


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email