IBPS Clerk Exam Date – 27.11.2011(East zone)

1.India has agreed to provide financial help to which of the following countries so that it can also implement its 10th Five Year’s Plan (2008-13) successfully?

1) Afghanistan

2) Myanmar

3) Pakisthan

4) Nepal

5) Bhutan

Ans – 5

2.Exporters and importers in India are required to know ‘FEMA’ rules. What does the letter ‘M’ denote in the term ‘FEMA’?

1) money

2) material

3) mega

4) management

5) micro

Ans – 4

3.China has asked India to suspend operations of ONGC Videsh in South China Sea. ONGC Videsh is an organizationengaged in

1) oil exploration

2) fishing and pearl culture

3) research in oceanography

4) development of ports and shipyards

5) providing technology for converting sea water into potable water

Ans – 1

4.Prime Miniser of India visited which of the following places in September 2011 to address the General Assembly of the United Nation Organization?

1) New York

2) Washington DC

3) Rome

4) Vienna

5) Paris

Ans – 1

 

5.Pakistan has raised objection over the construction of Kishanganga Hydro Power project being developed in

1) Rajasthan

 2) Jammu & Kashmir

3) Gujarat

4) Punjab

5) Himachal Pradesh

Ans – 2

6.Who among the following is the Leader of the Opposition in the present Rajya Sabha?

1) Sri Sharad Joshi

2) Sri Ravi Shankar Prasad

3) Sri Arun Jaitley

4) Sri A.K.Antony

5) none of these

Ans – 3

7.Lasith Malinga is a famous player associated with the game of

1) hockey

2) badminton

3) lawn tennis

4) cricket

5) football

Ans – 4

8.Who among the following is the President of Nepal at present and was in news recently?

1) Sri Ram Baran Yadav

2) Sri Baburam Bhattarat

3) Sri Gyanendra Shah

4) Sri Madhav Kumar Nepal

5) None of these

Ans – 1

9.Sri Burhanuddin Rabbani who died recently was the former President of

1) Pakistan

2) Afghanistan

3) Iraq

4) Iran

5) Bangladesh

Ans – 2

10.Which of the following books is written by Salman Rushdie?

1) the Golden Gate

2) The god of Small Things

3) The Immortals

4) Satanic Verses

5) Two Lives

Ans – 4

11.Sex ratio (number of females per 1000 males) as per recent data released by the census commission of India is

1) 930

2) 980

3) 976

4) 941

5) 990

Ans – 4

12.The second Africa India Forum Summit 2011 was organized in May 2011 in

1) Sun city

2) New Delhi

3) Addis Ababa

4) Nairobi

5) Pretoria

Ans – 3

13.India has an extensive Nuclear Energy Pact with which of the following countries which will enable it to build many nuclear power stations in the country?

1) Russia

2) USA

3) Japan

4) germany

5) China

Ans – 2

14.Who among the following is NOT a minister in Union Cabinet?

1) Sri Kamal Nath

2) Sri Sharad Pawar

3) Sri S.M.Krishna

4) Smt.Ambika Soni

5) Ms.Mamta Banerjee

Ans – 5

15.Amitabh Bachchan was given Best Actor Award in 57th National Film Award for 2010 for his acting in the film

1) Baabul

2) Cheeni Kum

3) Paa

4) Buddha Hoga Tera Baap

5) Bhoothnath

Ans – 3

16.Who among the following is NOT a well known author of Indian origin?

1) Kiran Desai

2) Shobha De

3) Gagan Narang

4) Chetan Bhagat

5) Vikram Chandra

Ans – 3

17.Which of the following welfare schemes is launched by the Government of India?

1) Jeevan Aadhar

2) Komal Jeevan

3) Mid Day Meal Yojana

4) Jeevan Amrit

5) Jeevan Mitra

Ans – 3

18.Which of the following Awards was given to VVS Laxman 2011 by the Government of India?

1) Padmasri

2) Padma Vibhushan

3) Arjuna Award

4) Sportsman of the year

5) Rajiv Gandhi Khel Ratna

Ans -1

13 Responses to “IBPS CLERK Previous Questions”

Leave a Reply