IBPS Specialist Officer  Exam Date : 11-03-2012

1.Who among the following is one of the recipients of the Nobel Peace Prize 2011?

a) Ellen Johnson Sirleaf

b) Jules A Hoffmann

c) Bruce A Beutler

d) Adam G Riess

e) tomas Transtromer

Ans- A

 

2.The Food Security Bill 2011, which is in the process of becoming an Act, divides the entire population of the country into two groups. Which of the following are these two groups?

a) Below poverty line and above poverty line

b) General population and Excluded population

c) Included households and Excluded households

d) Covered under PDS and Not covered under PDS

e) General households and Priority households

Ans- E

 

3.RBI has recently deregulated the rates of interest to be provided by various banks to their depositors / customers with effect from 25.10.2011 on their ___ accounts?

a) time deposit

b) saving bank

c) loan

d) fixed deposit

e) current

Ans- B

 

4.Mullaperiyar Dam, which was recently in news, is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

e) Tamil Nadu

Ans -D

 

5.In which of the following countries did Maoists recently decide to accept govt’s offer of ‘Golden Handshake’ and enter into ‘civilian life’ or mainstream of the society?

a) Myanmar

b) India

c) China

d) Nepal

e) bhutan

Ans- D

 

6.As per newspaper reports, western countries are going to impose sanctions on which of the following OPEC countries as it is said that it is trying to make a nuclear bomb?

a) Kuwait

b) Iraq

c) Iran

d) Angola

Ans- C

7.“The Reliance Industries Ltd (RIL) has decided to return some ‘KG’ fields to the Government of India” – was the news in some major newspapers. What is the major production in KG fields owned by RIL?

a) Crude oil

b) Gas

c) Coal

d) Iron ore

e) Gold ore and Diamonds

Ans – B

8.India’s Dipika Pallikal and Sarah Cardwell of Australia recently played an intentional match in Chennai. Both of them are

a) Badminton players

b) Golf players

c) Chess players

d) Squash players

e) Table tennis players

Ans- D

9.Lajja is a book written by

a) Salman Rushdie

b) Taslima Nasreen

c) Sunil Ganguli

d) Rabindranath Tagore

e) Bimal Mitra

Ans – B

10.SBI has merged which of the following two associate banks with itself?

a) State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala

b) State Bank of Hyderabad and State Bank of Travancore

c) State Bank of Mysore and State Bank of Travencore

d) State Bank of Indore and State Bank of Hyderabad

e) State Bank of Indore and State Bank of Saurashtra

Ans – E

 

11.Assembly Elections took place in which of the following states recently?  (in January 2012)

a) Madhya Pradesh

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Punjab

e) Tamil Nadu

Ans – D

 

12.World leaders are to assemble in Rio de Janeiro in June 2012 for the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20). All nations are going to make some comitment towards the goal of the conference. As per the agenda circulated, what commitment do world leaders want from India in the conference?

a) India should agree to double its energy efficiency under a global understanding.

b) India should suspend its nuclear pact with USA or at least should reduce it to 50% level of agreed capacity.

c) Nuclear power plants are highly risky as seen in Japan recently. Hence, no new plant should be made.

d) India has a vast resource of coal. It must share its coal resources with other countries to enable them to produce thermal power, which they are not doing so far due to lack of coal mines there.

e) none of these

Ans- C

 

13.Who among the following is a recipient of the Padma Vibhushan in 2012?

a) Late (Dr) Bhupen Hazarika

d) Vanraj Bhatia

c) Javed Akhtar

d) Amitabh Bachhan

e) Ambika Soni

Ans-A

 

14.Under the liberalised scheme of interest subsidy, Govt of India provides interest subsidy on housing loan at the rate of

a) 0.50%

b) 1%

c) 2%

d) 2%+1% for prompt repayment

e) none of these

Ans-B

15.India has decided to acquire Rafale fighter planes for its air force wing. Which country is going to supply Rafale fighterplanes?

a) Italy

b) Britain

c) Canada

d) France

e) Germany

Ans-D

 

6.As per the data released by the Union Health Ministry (of India), the infant mortality rate is lowest in

a) Tamilnadu

b) Maharashtra

c) Goa

d) Uttar Pradesh

e) Madhya Pradesh

Ans – C

 

17.Dada Saheb Phalke Awards are given by the Ministry of

a) Social Welfare

b) Corporate Affairs

c) Home affairs

d) Human Resource Development

e) Information & Broadcasting

Ans – E

 

18.Who is John Key at present?

a) Prime Minister of Canada

b) Prime Minister of Australia

c) Prime Minister of New Zealand

d) President of Australia

e) President of Canada

Ans – C

 

19.Whcih of the following countries is NOT a member of ASEAN?

a) Thailand

b) Myanmar

c) Singapore

d) Vietnam

e) Brazil

Ans-E

 

20.Which of the following would be the venue for the World Athletic Championship 2013?

a) New Delhi

b) Tokyo

c) London

d) Paris

e) Moscow

Ans-E

 

21.Who among the following represented India in the 17th SAARC summit held at Addu in Maldives in November 2011?

a) Smt.Sonia Gandhi

b) Dr.Manmohan Singh

c) Shri Pranab Mukherjee

d) Shri P.Chidambaram

e) Shri Rahul Gandhi

Ans-B

 

22.Which of the following states decided to give Khatedhari Rights to about 30,000 farmers occupying the custodian lands?

a) Gujarat

b) Rajasthan

c) Madhya Pradesh

d) Uttar Pradesh

Ans- B

 

23.Australia govt. recently decided to sell Uranium to India. Uranium is used mainly for

a) manufacturing chemical fertilizers

b) manufacturing chemical fertilizers

c) nuclear power generation

d) making arsenals

e) making electronic chips.

Ans- C

3 Responses to “IBPS Specialist officer Previous Questions”

Leave a Reply