INTERNATIONAL

1) Which  country has recently banned use of Burqa in the country ?
Ans:- France

2) Recently, which country has launched the  “Operation Barkhane”  a counter terrorism operation in against Islamist militant in Northern Africa?
Ans:- France

3) 15-member United Nations Security Council (UNSC) uanimously adopted the —— in New York on 14 July 2014?
Ans:- Resolution 2165

4) Which country on 17 July 2014 became world’s first developed nation to repeal carbon laws that put a price on greenhouse-gas emissions?
Ans:- Australia

5) Diplomats from Iran and five permanent members of the UN Security Council plus Germany (P5+1) on 18 July 2014 reached an agreement to extend the Iran nuclear talks till which date?
Ans:-  24 November 2014

INDIA & WORLD

1) Recently, India has been developing “Maitri missile programme” with which country ?
Ans:- France

2) Recently, India and which country has signed an agreement on cooperation in the field of environment?
Ans:- Brazil

3) Which country and India on 8 July 2014 decided to launch negotiations for civil nuclear cooperation ?
Ans:- UK

4) Which country has recently decided to “Honour ‘Mahatma Gandhi’s memory with Statue’ in front of its Parliament?
Ans:- UK

5) Which country was placed at first place in a list of countries with the highest prevalence of child marriages in the world released by the UNICEF on 22 July 2014?
Ans:- Niger

NATIONAL

1) Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 2 July 2014 approved the inclusion of onion and potato under the purview of Essential Commodities Act, —- ?
Ans:-  1955

2) Recently, the union government has given in-principle approval for the creation of two new tiger reserves at—– ?
Ans:- Ratapani and Sunabeda

3) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has recently notified that the minimum broadband speed in the country has been raised to —– kilo bit per second (kbps)?
Ans:- 512 kbps

4) Air India on 11 July 2014 formally joined the airline group Star Alliance as its —— member?
Ans:- 27th

5) In the month of July 2014 Nagoya Protocol has received necessary ratifications, it is related to —— ?
Ans:- Conservation of Biodiversity

STATES

1) According to State of Forest report-2013, which state has lost maximum forest cover in the country?
Ans:- Andhra Pradesh

2) The Jayaprakash Narayan National Centre for Excellence in Humanities, that was proposed in the Union Budget 2014-15, would be established in which state? Ans:- Madhya Pradesh

3) Which state has decided to setup 320 Mahila Suraksha Dals for women safety on 14 July 2014?
Ans:- Delhi

4) Parliament has passed a bill related to Polavaram Project on 14 July 2014.On which of the following rivers Polavaram Project is established ?
Ans:- Godavari

5) Recently, it was reported in the newspaper that over 670 large dams across the country fall under high-intensit y seismic zones.Which state has highest number of dams falls under high-intensity seismic zone?
Ans:- Gujarat

CONFERENCES

1) 7th India-Brazil-South Africa (IBSA) summit will be held in —— in 2015?
Ans:- New Delhi, India

AWARDS & HONOURS

1)  Which Bank was conferred “Best Bank – Public Sector” award in BFSI Awards-2014 by World HRD Congress recently?
Ans:- Bank of Maharashtra

2) Who has been honoured with Gandhi Peace Prize 2013 on 15 July 2014 ?
Ans:- Chandi Prasad Bhatt

3) Name the Eminent Carnatic musician and acclaimed mridangam exponent has been chosen for the Sangita Kalanidhi award of the Music Academy for 2014?
Ans:- T V Gopalakrishnan

4) Who has won Prem Bhatia Award for 2014 ?
Ans:- Smita Gupta

5) Name the Rajya Sabha MP has been felicitated with ‘One of the Best Indian in the World for a Social cause’ award at the Global Excellence Summit held in London recently?
Ans:- K D Singh

SPORTS & GAMES

1) Name the Germany’s football team captain has announced his retirement on 18 July 2014 ?
Ans:- Philipp Lahm

2) Who has won German Grand Prix 2014 ?
Ans:- Nico Rosberg of Germany

3) Name the two new technologies used for the first time at a World Cup in 2014?
Ans:- Goal-line technology and vanishing foam for free kicks

4) Miroslav Klose who recently became the all-time leading scorer in the history of FIFA World Cup -2014 with 16 goals is from which country?
Ans:- Germany

5) Who won the first gold medal for India at the 20th Commonwealth Games being held at Glasgow, Scotland?
Ans:- K. Sanjita Chanu, woman weightlifter

ECONOMY

1) The minimum export price (MEP) on onion was raised to $500 per tonne on 2 July 2014 as the price of onion in the domestic market continues to rise. What was the present MEP on onion which was announced by the Union Govt. on 17 June 2014?
Ans:-  $300 per tonne

2) Which bank on 1 July 2014 introduced mobile banking service for its customers, to commemorate 50 years of its journey in the Indian financial sector? Ans:- IDBI Bank

3) What is the name given to the ambitious high speed rail network that has been proposed in the Rail Budget of 2014-15?
Ans:- Diamond Quadrilateral

4) How many sectors for proposed high-speed trains were proposed in the Rail Budget 2014-15?
Ans:-  Nine

5) What is the proposed name of a new 24X7 channel for northeast region that was announced in the Union Budget 2014-15?
Ans:-  “Arun Prabha”

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the measure of the smallest force detected by researchers with the Lawrence Berkely National Laboratoary and the University of California Berkely, using a combination of lasers and a unique optical trapping system?
Ans:- 42 yoctonewtons

2) Recently, NASA has launched world’s first flying observatory “SOFIA” to study ____?
Ans:- Stars

3) Name the country’s first indigenously built warship, that has been handed over to the Indian Army, on 12 July 2014 ?
Ans:- INS Kamorta

4) “INS Kamrota” has been handed over to Navy on 12 July 2014, it is a ——— ?
Ans:- Anti-Submarine Warship (ASW

5) Recently, NASA has launched Ship-Aircraft Bio-Optical Research (SABOR) experiment to probe ____?
Ans:- Ocean Ecology and Carbon Cycle

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who took charge as Chairman of Indian Oil Corporation (IOC), the India’s largest oil firm on 17 July 2014?
Ans:- B Ashok

2) Which former Indian sportsman has been elected as the newest member of Laureus World Sports Academy, becoming the 47th member of the elite panel?
Ans:- Rahul Dravid

B) RESIGNS

1) Vakkom B. Purushothaman, who resigned on 11 July 2014, was the Governor of which state?
Ans:- Mizoram

C) DEATHS

1) Eduard Shevardnadze, the last Foreign Minister of the erstwhile Soviet Union (USSR), who passed away on 7 July 2014, was the former President of which former Soviet Republic?
Ans:- Georgia

D) VISITORS

1) Name the Facebook Chief Operating Officer (COO) visited India from 1 – 5 July 2014 ?
Ans:- Sheryl Sandberg

E) MISCELLANEOUS

1) Name the Taiwanese poet who translated 1330 couplets of Tirukkural (one of the collection of sangam literature) and the poems of poet Subramanya Bharathi in Mandarin recently?
Ans:- Yushi

PLACES IN NEWS

1) An Air Algerie passenger aircraft en-route from Ouagadougou in Burkina Faso to Algiers crashed on 24 July 2014 killing 116 people on-board. This crash took place in deserts of which country?
Ans:- Mali

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the fullform of ‘ CRAC ‘ ?
Ans:- Cyber Regulation Advisory Council

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the book ‘Economic Nightmare of India’?
Ans:- Charan Singh

COMMITTEES IN NEWS

1) The revival of the Kisan Vikas Patra (KVP) was announced in the Union Budget 2014-15 on 10 July 2014.The KVP was discontinued from November 2011 on the recommendation of which committee’s recommendations?
Ans:- The Shyamala Gopinath Committee

DAYS & DATES

1) World Population Day was observed across the world on ——?
Ans:- 11 July

2 Responses to “July 2014 Current Affairs Bit Bank”

  • Gangaraju says:

    Thanks

  • Sonu asha says:

    Thanks

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email