INTERNATIONAL

1) Which organization representatives  agreed to widen and strengthen regional cooperation to promote the integral development of those territories on 4 May 2013?
Ans:- ACTO(Amazon Cooperation Treaty Organization)

2) Who elected as a Prime Minister of Pakistan on 14 May 2013?
Ans:- Nawaz Sharif

INDIA & WORLD

1) With how many votes UN General Assembly Approved Syria Resolution?
Ans:-107

2) Which country PM talk with the Indian PM on a civil nuclear deal on 29 May 2013?
Ans:-Japan

3) With which country India sign extradition treaty on 30 May 2013?
Ans:- Thailand

NATIONAL

1) What is the name of the program launched by Women and Child Development Minister to improving child development and nutritional outcomes for children?  Ans:-  ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project (ISSNIP)

2) What is the name of the scheme will launch the Government of India from 1 June 2013?
Ans:- Direct Benefit Transfer for LPG (DBTL)

3) Which area in India declared as a World Biosphere Reseve by UNESCO?
Ans:- Nicobar Islands

STATES

1) How many seats Congress won in Karnataka Assembly Elections?
Ans:-121

CONFERENCES

1) When the SAARC judges meeting was held in Thimpu on Child rights in South Asia?
Ans:- 23 May 2013

AWARDS & HONOURS

1) Which product of Zydus Wellness Ltd got the “Product of the year 2013″ award?
Ans:- Nutralite Omega-3

2) Who is the Miss Panama 2013?
Ans:- Carolina Brid

3) Who honoured with the Whitley award, also known as Green Oscar in London on 2 May 2013 by Princess Anne, daughter of Queen Elizabeth?
Ans:- Aparajita Datta

4) Who got the ISRO young scientist award 2013 from Meghalaya?

Ans:- Jenita Mary

5) Who got the National Florence Nightingale award 2013 from Andhra Pradesh?
Ans:- N.Leela Samuel

6) Who was elected  for the prestigious Global Leadership Award-2013?
Ans:- Malala Yousafzai

7) Who is the Indian-American girl won America’s Top Young Scientist Award for inventing a super-capacitor device that could potentially charge a cellphone in less than 20 seconds?
Ans:- Esha Khare

8) Who conferred with the 47th Jnanpith Award for the Year 2011?
Ans:- Pratibha Ray

SPORTS & GAMES

1) Who won the FWA player of the Year Award on ?
Ans :-Gareth Bale

2) Who won the World Snooker Championship title?
Ans:- Ronnie O’Sulivan

3) Who won the Spanish Grand Prix Title in Barcelona?
Ans:-  Fernando Alonso

4) Who won the Players Championship title on 12 May 2013?
Ans:- Tiger Woods

5) Who won the “England Player of the award-2013″?
Ans:- Prior

6) Who is the Indian archer bagged two silver medals in the Archery World Cup?
Ans:- Deepika Kumari

7) Who won the Mes’s Singles Rome Masters Tennis Tournament title on 19 May 2013?
Ans:- Rafael Nadal

8) Who won the Women’s Singles Rome Masters Tennis Tournament title on 19 May 2013?
Ans:- Serena Williams

ECONOMY

1) According to a survey by global research firm Ipsos ,which country got the first position in the most economically confident countries in the  world?
Ans :- Saudi Arabia

2) Who got the place in Forbes Philanthropy List on 30 May 2013 from India(first place)?
Ans:- Biocon Chief Kiran Mazumdar

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which computers are more faster than the super computers?
Ans:- Quantum computers

2) What are the names of two exoplants discovered by the NASA on 1May 2013?
Ans:- KOI-200b,KOI-889b

3) What is the name of the second Inshore Patrol Vessel built by the Hindustan Shipyard Ltd for the Coast Guard?
Ans:- Rani Avantibayi

4) What is the new type of wheat developed by the British scientists to increase productivity?
Ans:- Super Wheat

5) What is the name of the planet discovered with the help of Einstein’s  “General Relativity Theory”?
Ans:- Einstein or Kepler-76b

6) What is the name of the unmanned carrier Fight Deck?
Ans:- X-47B

7) What is the name of the Vaccine developed by the India to eradicate the Rotavirus diarrhoea in infants?
Ans:-Rotavac Vaccine

8) What is the name of the aircraft received by the Indian Navy on 15 May 2013?
Ans:-Boeing P-8I Aircraft

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who is the present MCC president ?
Ans:- Gyating

2) Who is the new president of Asian Football Confederation?
Ans :- Bahrain’s Sheikh Salman Ebrahim Al-Khalifa

3) Who Indian leg spinner elected as a player representative on the ICC Cricket Committee?
Ans :- Laxman Sivaramakrishnan

4) Who is the new Director General of WTO?
Ans:- Roberto Azevdo

5) Who is the 4-years old boy elected as a Mayor of the town Dorset of Minnesota town in America ?
Ans:-Robert Tufts

6) Who is Sworn as Chief Minister of Karnataka?
Ans:-Siddaramaiah

7) Who is the present CAG of India ?
Ans:- Shashi Kant Sharma

B)RESIGNS

1) Who is the Union Railway Minister of India resigned on 10 May 2013?
Ans:-Pawan Kumar Bansal

C) DEATHS

1) Who is the executive chairman of ATP died on 3 may 2013?
Ans:- Brad Drewett

2) Who is the english film director,actor,screenwriter and novelist died on 8 May 2013?
Ans:- Bryan Forbes

3) Who is the former Maharashtra MLA and first woman MLA of Cngress from Sinnar died on 9 May 2013?
Ans:- Rukminibai Waje

4) Who is the famous Bollywood photographer died in Mumbai on 13 May 2013?
Ans:- Jagadis Mali

5) Who is the Islamic scholar,author and activit died in Mumbai on 14 May 2013?
Ans:- Asghar Ali

6) Who is the PCC Chief of Chhattisgarh dead in naxels attack on 25 May 2013?
Ans:- Nanda Kumar

D) VISITORS

1) Which country PM visited the Myanmar on 23 May 2013( first time Since 1977)?
Ans:- Japan

E) MISCELLANEOUS

1) Who is the first woman included in a FBI’s Most Wanted Terrorist List?
Ans:- Joanne Chesimard alias Assata Shakur

2) Who is he the  Indian-American become the youngest graduate topper of the prestigious University of California in more than a century?
Ans:- Ritankar Das

3) Who is the first Saudi Woman climbed the Mount Everest?
Ans:- Raha Moharrak

4) Who are the two Indian twins climb Mount  Everest?
Ans:-Tashi and Nancy Malik

PLACES IN NEWS

1) What is the name of the Cyclonic Storm formed over Bay of Bengal on May 2013?
Ans:- Mahasen

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of ‘ CNEN ‘ ?

Ans:- National Commission for Nuclear Energy

BOOKS IN NEWS

1) What is the name of the book released by Prof. Chamanlal on 3 may 2013?
Ans:- Understanding Bhagat Singh

2) Who wrote the book ” Gandhi’s Outstanding Leadership” ?
Ans:- Pascal Alan Nazareth

COMMITTEES IN NEWS

1) When the Reserve Bank of India (RBI) committee recommended setting up of the Indian Bill Payment System (IBPS) in the country formed?
Ans:- 6 May 2013

DAYS & DATES

1) Which day was celebrated on  11 May 2013?

Ans:- National Technology Day

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email