INTERNATIONAL

1) Which parliament reappointed Abdullah al-Thinni as the Prime Minister on 1 September 2014?
Ans:- Libya

2) Boko Haram-the deadly terror group in Nigeria has recently declared an Islamic Caliphate in a small town in the country which has been wrestled backby the armed forces. What is the name of the place?
Ans:- Gwoza town

3) Which country Parliament on 16 September 2014 approved a new anti-terror bill aimed at preventing jihadists from travelling to Iraq, Syria or elsewhere by confiscating their passports?
Ans:- French

4) Which country has decided to have  Referendum for changing its National Flag on 21 September 2014?
Ans:- New Zealand

5) How much per cent reduction in salt intake was recommended by the World Health Organisation (WHO) in an official communiqué to all countries released on the occasion of World Heart Day (29 September)?
Ans:- 30%

INDIA & WORLD

1) What is the name of a new branch of Al-Qaeda that was announced by the group on 4 September 2014 to wage jihad in the Indian subcontinent?
Ans:- “Qaedat al-Jihad in the Indian Subcontinent”

2) According to recent WHO report, Which country reported highest suicides in world?
Ans:- India

3) India and Vietnam has signed MOU on exploration of oil fields in which sea?
Ans:- South China Sea

4) What was the percentage drop in mortality rates for children under-five years worldwide as stated in the pertaining report released by the United Nations Organisation on 16 September 2014?
Ans:-  49%

5) Which country would be the partner nation for the Delhi International Book Fair 2016?
Ans:- China

NATIONAL

1) Government of India has named a new programme “Neeranchal” with an initial outlay of Rs.2142 crores. What does the programme aim to achieve?
Ans:- To give impetus to watershed development

2) According to a recent Supreme Court verdict what quota has been alloted to disabled persons in all government jobs?
Ans:- 3%

3) Under which brand name Union Government is going to launch Electronic Toll Collection in India?
Ans:- FASTag

4) Which act associated with setting up of a tribunal was struck down by the Supreme Court through its order delivered on 25 September 2014?
Ans:- National Tax Tribunal Act – NTTA

5) The Indian Railways has begun the trial run of booking meals through phone or SMS also known as “E-Catering” on how many trains?
Ans:-  Six

STATES

1) An indigenously made nuclear plant unit of India recently made history by running continuously for a period 765 days, or a little over two years. This unit is associated with which power plant of India?
Ans:- Rawatbhata Nuclear Power Plant in Rajasthan

2) Recently, which state has launched need based development plan for villagers?
Ans:- Delhi

3) The integration of Border Security Force (BSF) with which state level geo-informatics agency of Gujarat was done on 11 September 2014?
Ans:- Bhaskaracharya Institute for Space Applications and Geo informatics (BISAG)

4) The new project Sech-Bandhu Prakalpa launched by the Government of West Bengal is a great gift to farmers in the state which will increase yields.What does the project provide to farmers?
Ans:- Better irrigation

5) Which railway station of India on 26 September 2014 became the first one to offer free Wi-Fi Internet access?
Ans:- Chennai Central

CONFERENCES

1) The 13th edition of the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) will be held from January 7-9 January 2015 at –?
Ans:- Gandhinagar, Gujarat

AWARDS & HONOURS

1) Mumbai’s Esplanade House, which recently bagged the UNESCO Asia Pacific Heritage Awards, once served as residence of–?
Ans:- Jamsetji Nusserwanji Tata

2) Which two countries have been honoured on 10 September 2014 by World Health Organisation (WHO) for excellence in public health?
Ans:- Bangladesh and Timor Leste

3) Which Organistaion has received Indira Gandhi Rajbhasha Award on 14 September 2014?
Ans:- Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL)

4) Which film was selected as India’s official entry for OSCAR film awards 2015?
Ans:- ‘Liar’s Dice’

5) Shanti Swarup Bhatnagar Award is given in the field of–?
Ans:- Science

SPORTS & GAMES

1) Who won the Italian F1 Grand Prix on 7 September 2014?
Ans:- Lewis Hamilton of Mercedes team

2) Which doubles duo created history by claiming their 100th doubles title after they won the U.S. Open men’s doubles title on 7 September 2014?
Ans:- Mike Bryan and Bob Bryan

3) Which Indian player has been selected by International Tennis Federation for Davis Cup Commitment Award?
Ans:- Rohan Bopanna

4) The 2018 Asian Games will be the 18th staging of the regional, multi-sport event to be hosted by —?
Ans:- Jakarta, Indonesia

5) Which Indian snooker player has recently announced his retirement from professional snooker ?
Ans:- Pankaj Advani

ECONOMY

1) Nifty, the 50-scrip benchmark index of the National Stock Exchange (NSE) crossed which milestone mark for the first time on 1 September 2014?
Ans:- 8,000 mark

2) Recently which industry major announced that it will accept Bitcoins henceforth?
Ans:- Paypal

3) What was India’s rank in the latest Creative Productivity Index prepared by Asian Development Bank in collaboration with Economist Intelligence Unit?
Ans:- 14 out of 24 countries

4) What amount did Chinese e-commerce giant Alibaba’s IPO fetch to make it the world’s largest such event?
Ans:- 25 Billion USD

5) What is the new name of MCX Stock Exchange (MCX-SX) that was approved by capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently?
Ans:- Metropolitan Stock Exchange of India (MSXI))

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which method has been developed on 2 September 2014 by Japan Researchers to detect Ebola virus in 30 minutes?
Ans:- RT-LAMP

2) ” Scientific Assessment of Ozone Depletion 2014 ” report has been released on 10 September 2014 by which Organisation?
Ans:- United Nations Environment Programme (UNEP) and World Meteorological Organization (WMO) )

3) Recently scientist gave “Ikrandraco avatar” name to an ancient creature. It is inspired from which movie?
Ans:- Avatar

4) World’s first water-based nuclear battery was developed by Jae W. Kwon’s research group at the —?
Ans:- University of Missouri (MU)

5) What is the name of the recently discovered dinosaur who is now said to be more aquatic than terrestrial?
Ans:- Spinosaurus aegyptiacus

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who was elected as the new Chairman of the Advertising Standards Council of India (ASCI) on 12 September 2014?
Ans:-  Narendra Ambwani

2) Who was appointed as the first women Chairperson of Indian Institute of Advanced Study (IIAS) on 4 September 2014?
Ans:- Chandrakala Padia

B) RESIGNS

1) Name the Co-founder and leader of Oracle Corporation on 18 September 2014 stepped down as Chief Executive Officer (CEO)?
Ans:- Larry Ellison

C) DEATHS

1) International Personality Bala Thampoe has died on 1 September 2014, he was associated with which field?
Ans:- Trade Unionist

D) VISITORS

1) Name the German Foreign Minister visited India from 6-8 September 2014?
Ans:-  Frank-Walter Steinmeier

E) MISCELLANEOUS

1) The leader associated with scotland independence movement was ?
Ans:- Alex Salmond

PLACES IN NEWS

1) The revived Nalanda University on 1 September 2014 started its first session with 15 students in its makeshift campus at which place?
Ans:- Buddhist pilgrim town of Rajgir, about 100 km from Patna

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of NATO ?
Ans:- North Atlantic Treaty Organization

BOOKS IN NEWS

1) Bollywood actor Naseeruddin Shah on 12 September 2014 released his autobiography.What is the name of this book?
Ans:- And then One Day: A Memoir

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee  was on 8 September 2014 submitted its report on the status of deemed universities in India?
Ans:- H Devaraj Committee

DAYS & DATES

1) World Tourism Day (WTD) was observed on?
Ans:- 27 September

14 Responses to “September 2014 Current Affairs Bit Bank”

  • n,srikanth says:

    thanks alot

  • renjitha says:

    very helpful for exams, thank you so much

  • renjitha says:

    very helpful for exams thank you so much

  • gopi says:

    More helpfull for competitive exams. Thanks….

  • ahmad says:

    Well structured thus helpful .thanks

  • janvi says:

    Very nice

  • anamika says:

    Very helpful for competitive exams .
    Thanks

  • ankit says:

    goodjob

  • Satish Kumar Das says:

    Very helpful for exams.

  • sunil says:

    Helpful.. I like it

  • Mprasad says:

    thanks

  • prakash says:

    Very good/

  • Bhenks says:

    Great…..

  • RAJKUMAR says:

    i like it

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email