INTERNATIONAL

1) Who is the Prime Minister of Australia lost his post as Prime Minister in the secret party voting ?
Ans:- Tony Abbott

2) Who is the Indian Origin person elected as the mayor of Bonn town of Germany recently?
Ans:- Ashok Sreedharan

3) Which country’s parliament recently passed a new constitution that divides the nation into seven federal provinces.?
Ans:- Nepal

4) Who is the new Prime Minister of Egypt?
Ans:- Sherif Ismail

5) Which party won the exit polls in Greek held on September 20, 2015?
Ans:- Syriza Party

6) Who is the China President visited USA recently?
Ans:- Xi Jinping

7) Who is the ex Nepal Prime Minister quits from the Maoist Party recently?
Ans:- Baburam Bhattarai

INDIA & WORLD

1) Who is the Director General of Pakistan Rangers participated in the Border talks held in New Delhi ?
Ans:- Umar Farooq Burki

2) What is the name given to the India-Australia joint Naval excercises held in Vishakapatnam on 11-19 September?
Ans:- “AUSINDEX-2015”

3) The 6th Indo-Maldives Joint Military Exercise begins in _____?
Ans:- Thiruvananthapuram

4) The Cabinet Committee on Security (CCS) on 22 September cleared a multi billion dollar deal with aviation giant Boeing for _____?
Ans:- 22 Apache attack helicopters and 15 Chinook heavy lift choppers

5) India and America on 23 September signed an agreement on which matter?
Ans:- Energy security and Climate change

6) Prime Minister Narendra Modi at the United Nations addressed a special summit on _____?
Ans:- Sustainable Development Goals

7) Who is the France President met with Narendra Modi on his visit to US from 24-28 September?
Ans:- Francois Hollande

NATIONAL

1) Prime Minister Narendra Modi on 4 September, 2015 released two commemorative coins of Rs. 125 and Rs.10 coins in the memory of which person ?
Ans:- Dr. S.Radhakrishnan

2) Who is the Kerala born entrepreneur who runs 70 private schools in 14 countries, present in the philanthropists list of Forbe’s magazine?
Ans:- Sunny Verkey

3) On 12 September, the Indian Army commemorated the victory in the 1965 India-Pakistan war in the name of _ ?
Ans:- ‘The Victory Car Rally’

4) On 16 September, 2015 the Union Cabinet approved which scheme that aims at economic, social and infrastructure development of rural areas?
Ans:- Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

5) What is the portal inaguarated in Supreme Court on 19 September to monitor the pending cases across the country?
Ans:- National Judicial Data Grid

6) The centre launched which policy on 29 September?
Ans:- Green Highways Policy

STATES

1) Recently West Bengal Government declassified secret files of which freedom fighter ?
Ans:- ‘Netaji’ Subhash Chandra Bose

2) Perumanna Grama Panchayat becomes first Panchayat in which state to declare a water policy ?
Ans:- Kerala

CONFERENCES

1) When was The third G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting held in Ankara, Turkey?
Ans:- 4-5 September, 2015

2) India Summit-2015 by The Economist publishers has been held in New Delhi on ?
Ans:- 9 September

3) Where is the 10th World Hindi Conference (WHC) is being organized from 10-12 September, 2015 ?
Ans:- Bhopal

AWARDS & HONOURS

1) Name the two Indians conferred with Ramon Magsaysay Award 2015 ?
Ans:- Sanjeev Chaturvedi and Anshu Gupta

2) Who is the winner of The Kopparapu kavula National Eminence award 2015 which is given in the field of music?
Ans:- Classical flutist Pandit Hariprasad Chaurasia

3) Name the advisor to Defence Minister and scientist of DRDO who has been selected for the Royal Aeronautic Society Silver Medal given by London ?
Ans:- Dr. G. Satish Reddy

4) Who is the Bangladesh Prime Minister won the United Nations Award for Leadership on Climate Change recently ?
Ans:- Shiekh Hasina

5) Who is the Chairperson and editorial director of HT media received the USIBC (U.S-India Business Council) Global Leadership Awards on 22 September in Washington ?
Ans:- Shobhana Bhartia

SPORTS & GAMES

1) Name the athlete of Jamaica who won the three gold medals in the World Athletic Championship held at Beijing?
Ans:- Usain Bolt

2) For which games Indian Women’s Hockey team has been selected after 36 years?
Ans:- 2016 Rio Olympics

3) Who win the women’s open tournament of NSCI Squash held in New Delhi on 6 September?
Ans:- Joshna Chinnappa

4) Who is the winner of US Open Tennis Men’s Singles held on 14 September, 2015?
Ans:- Novak Djokovic

5) Who is the Indian Badminton player stood as the runner up in the Korea Open Badminton series?
Ans:- Ajay Jayaraman

6) Who is the winner of Singapore Grand Prix held on 20 September?
Ans:- Sebastian Vettel

7) Which former indian cricket team captain elected as president of Cricket Association of Bengal (CAB) ?
Ans:- Sourav Ganguly

8) Who is the winner of the IBSF World Billiards Championship held on 27 September.?
Ans:- Pankaj Advani

ECONOMY

1) Reserve Bank of India has cancelled which company’s certificate of registration as NBFC recently?
Ans:- Sahara India Financial Corporation

2) World Bank ranks which state as most investor friendly state in the list of states on the ease of doing business in India?
Ans:- Gujarat

3) Which country topped the list of World Wealth Report-2015 which was released recently?
Ans:- America

4) Who is at top position as the India’s richest woman as per the Forbes list of India’s 100 rich ?
Ans:- OP Jindal Group Chairperson Savitri Jindal

5) SBI reduced its key lending rate to 9.3 percent by reducing ___?
Ans:- 40 bps

6) What is the present Repo rate of RBI ?
Ans:- 6.75%

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) NASA plans to land on Europa, one of the most interesting places in our solar system. Europa is called the Moon of which Planet?
Ans:- Jupiter

2) What is the name given to the longest chain of volcanoes recently found in Australia?
Ans:- Cosgrove Hotspot Track

3) Name the indigenously developed second generation 2.8 km range anti tank guided missile which was successfully test fired by Bharat Dynamics Limited recently?
Ans:- AMOGHA-1

4) On which date of the month of September Mars Orbiter Mission (MOM) marks one year of its life around the Mars ?
Ans:- On 24 September, 2015

5) What is the India’s first first space observatory which ISRO successfully launched on 28 September?
Ans:- ASTROSAT

6) US Space agency NASA recently observed Liquid water on which planet of the solar system ?
Ans:- Mars

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who will be the next high Commissioner to London replacing Ranjan Mathai ?
Ans:- Navtej Sarna

2) India’s ambassador to Germany Vijay Gokhale will takeover from whom in Beijing?
Ans:- Ashok Kantha

B) RESIGNS

1) Who is the Egypt’s Prime Minister resigned on 12 September after a government minister was accused of corruption ?
Ans:- Ibrahim Mehlab

C) DEATHS

1) Who is the BCCI President passed away on 20 September ?
Ans:- Jagmohan Dalmia

2) Who was the famous British born author died recently?
Ans:- Jackie Collins

D) VISITORS

1) India and Sri Lanka signed four agreements to deepen cooperation in _____?
Ans:- Helath care and Space science

2) Pope Francis visited United States as part of a historic six day trip on which day of the September?
Ans:- On 22 September

3) Who is the chief executive of Face Book to whom modi visited at head quarters of Face Book?
Ans:- Mark Zuckerberg

E) MISCELLANEOUS

1) Which day of September was declared as ‘Anupam Kher’s Day’ by US State’s most populous city Los Vegas?
Ans:- September 10

2) Who is named as “Australian of the Day”?
Ans:- Tejinder Pal Singh

3) Who is the Indian-American girl to get the White House Award “Champions of Change” on 16 September, 2015?
Ans:- Swetha Prabhakaran

4) Name the person from India who has been invited to the United Nations High Level Advisory Group on Sustainable Transport (HLAG- ST) by the UN secretary Ban Ki Moon ?
Ans:- ‘Metro’ Sreedharan

5) Which country’s centenerian sets a Guinness World Record in racing by completing 100 metres race in 42.22 seconds world record in the over-105 age category ?
Ans:- Japan

PLACES IN NEWS

1) Which city of China will host the 2022 Asian Games?
Ans:- Hangzhow

2) What is ‘SJSRY’ stands for ?
Ans:- Swarna Jayanthi Sahakari Rozgar Yojana

3) The term ‘ASSOCHAM’ means ?
Ans:- Associated Chambers of Commerce and Industry of India

4) The term IBRD stands for ?
Ans:- International Bank for Reconstruction and Development

5) What is meant by “NITI’?
Ans:- National Institution for Transforming India

6) What is ‘AMRUT’ stands for ?
Ans:- Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

7) The term ECS stands for ?
Ans:- Electronic clearing system

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of OROP ?
Ans:- One Rank One Pension

2) The term SFB stands for ___?
Ans:- Small Finance Banks

3) What is the full form of SPMRM?
Ans:- Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

BOOKS IN NEWS

1) Which University Press published the book of former foreing minister of Pakistan Khurshid Mahmud Kasuri’s “Neither a Hawk Nor a Dove” on 8 September, 2015 in Lahore?
Ans:- Oxford University Press

2) Akash Chapra’s “The Insider” book was released by which former Indian Cricketer on 4 September, 2015?
Ans:- Rahul Dravid

COMMITTEES IN NEWS

1) What is the committee formed by the Union Government on restructuring water agencies?
Ans:- Mihir Shah Committee

2) An expert committee formed by the government to review Civil Services exam pattern would be headed by ___?
Ans:- B.S. Baswan

DAYS & DATES

1) On which date ‘World Tourism Day’ is celebrated?
Ans:- September 27

2) When is Teacher’s Day (Birthday of Sarvepalli Radhakrishnan)?
Ans:- September 5

Responses to “September 2015 Current Affairs Bit Bank”

  • HARJINDER KAUR says:

    It is so good and very helpful website. Thanks to this website.

  • sandeep pal says:

    vry nice

  • Hansraj Dotasara says:

    very helpful and thank u free job alert [email protected]

  • Navya says:

    Very good article and it is useful

  • litu says:

    gk

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email